„Kui soovid omale B-kategooria juhilube siis kirjuta mulle. Vastuseks saadan kogu info kuidas aidata saan.“ Just selline kuulutus hakkas nädala alguses ringlema Streetrace.org foorumis. Teate üles riputanule kirjutades saabub vastus väga kiiresti. „Vahendan siis kontakti kes teeb teile 500 euro eest B-kategooria juhiload, mis on siis loomulikult ametlikult registris registreeritud,“ teatab ta ja lisab, et kirja saatja ei pea selleks ise midagi tegema. „Annate lihtsalt oma vajalikud andmed ja pildi siis peate umbes maksimum kuu aega ootama kuniks teiega taas ühendust võetakse,“ seisab kirjas. Vajalike andmete all peab ta silmas muuhulgas näiteks isikukoodi ja ka allkirjanäidist.

Asi muutub aga veelgi kummalisemaks. Nimelt teatab anonüümne kirjasaatja seejärel, et kontakti saamiseks küsib tema vahendustasuna 300 eurot. See teeb juhilubade maksumuseks seega kokku 800 eurot. Kuid raha ei tule üle kanda mitte pangakontole või füüsilisel kujul ümbrikusse jätta vaid hoopiski krüptorahas ehk bitcoinides. See tähendab, et raha liikumine on täielikult anonüümne ning seda ei ole võimalik hiljem jälgida. „Load saadetakse hiljem Omnivaga,“ seletab ta, kuidas need lõpuks kohale peaksid jõudma.

Ehk ühesõnaga käib suhtlus täiesti anonüümse isikuga ning ka suur summa raha tuleb kanda bitcoinides ja ilma ühegi võimaluseta selle saanud isikut kindlaks teha. Veel vähem jääb segaseks, kuidas enda lubatut tõestada. Palusime nime Juhan Taamal taha varjuval inimesel seda kuidagi tõestada. „Mõistan teie muret. Kuid ehk saate ka aru, et pole ka just saia müügiga tegemist millega vabalt letti lennatakse,“ seletab ta ja lisab, et paraku jääb sellise pakkumise puhul tõesti risk kogu tellijale. „Eks juhilube on ikka läbi aegade saadud ju erinevatel viisidel ja hetkel on taas üks selline võimalus. Selliste pakkumiste puhul ei saagi käega katsutavat tagatist või garantiid anda kuna kõik asjaosalised soovivad siiski jääda anonüümseteks,“ sõnas ta, kui täpsemat seletust palusime. Kui antud kirjavahetus toimus eile, siis tänaseks on konkreetne meiliaadress juba kustutatud.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Roger Kummi sõnul ei tule teateid selliste pakkumiste kohta politseile väga palju, sest reeglina ei võta inimesed neid tõsiselt – ja see on ka õige. „Olen veendunud, et ka selle foorumites tiirutava pakkumise taga ei ole midagi muud kui tühi lubadus, sest loodetud lube sealt tõenäoliselt ei saa ning pakkumise tegelik eesmärk on midagi muud,“ sõnas ta.

„Pigem tuleks karta vastupidist, sest kui mingi pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi, siis ta reeglina ei olegi tõsi, igal juhul ei tohi selliste pakkumistega kaasa minna ning oma andmeid kergekäeliselt kellelegi saata. Halvimal juhul saab sellise pakkumisega kaasa minejast endast kurjategija, sest juhilubade „ostmine“ on kuritegu. Kuid suurema tõenäosusega on selle pakkumise taga kelm, kes püüab kergeusklike inimeste andmeid,“ selgitas Kumm.

Politseile ei ole küll veel laekunud ühtegi teadet selle kohta, et keegi oleks selle skeemiga petta saanud, kuid petta saamise võimalusi võib selle taga olla mitmeid. „Oma andmete internetis jagamisega ning kuhu iganes ankeetidesse sisestamisega peab olema väga ettevaatlik ning kontrollima, et tegemist on usaldusväärse internetilehe või inimesega. Ilmselgelt ebaseaduslikult juhilubade pakkuja usaldusväärne ei ole, ta on kurjategija,“ rääkis Kumm.

Nimelt võib sellise pakkumise taga võib olla nii lihtne kelmus, kus ohver maksab raha, aga ei saa selle eest midagi vastu, jäädes ilma nii rahast kui lubadest. Kuid sõltuvalt sellest, kui palju ja milliseid andmeid kergeusklik inimene enda kohta annab, saavad kurjategijad minna vägagi kaugele, alates laenude võtmisest, järelmaksulepingute sõlmimisest kuni ohvri ettevõtte juhatusse määramiseni. „Kõigil neil juhtudel maksab tekkinud kahju kinni see inimene, kes millegi saamise lootuses oma andmeid suvalisse kohta saatis,“ lisas ta.

Pole välistatud ka ebaaus ametnik

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul eksisteerib sellise pakkumise taga ka vähene võimalus, et inimesel tõepoolest on mõne ebaausa ametniku kontakt, kuid pigem see nii ei ole. „Kui kontakt on, siis tuleb pettuse teel lubade saamine varem või hiljem välja. Ainuüksi möödunud aastast on tuua mitmeid näiteid, kus korruptsioonikuritegude büroo on avastanud korruptsioonijuhtumeid nii eksamineerijate kui ka tehnoülevaatajate puhul. See on aja küsimus, kui ebaaus ametnik vahele jääb ja kuritarvitus paljastatakse. Siis võetakse vastutusele nii need, kes lubasid ebaseaduslikult ostsid, vahendasid kui ka müüsid,“ seletas ta.