Ometi poliitmängud seoses uue volinikuga juba käivad. 11. juunil oli valitsuse laual dokument, mis toetas Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase jätkamist volinikuna. IRLile selline lähenemine ei meeldinud ja kokkuvõttes sõnastas valitsus diplomaatiliselt, et toetab Euroopa Komisjoni juhi Jose Manuel Barroso jätkamist presidendina.

Delfi andmetel on valitsusel valida, kas toetada Kallase jätkamist või saata reformierakondlase asemel Brüsselisse IRLi esimees Mart Laar. Viimase kahjuks räägivad ta ajalooraamatud, mis paljude Euroopa Parlamendi saadikute arvates pole piisavalt neutraalsed. Saadikute heakskiiduta aga uus volinik ametisse ei pääse.

Meie praegused valitsusparteid iseloomustavad voliniku Brüsselisse saatmist erineva varjundiga.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson (IRL): "Küsimust pole arutatud, mistõttu ka favoriiti pole selgitatud."

Välisminister Urmas Paet (Reformierakond) on natuke konkreetsem: "Eraldi arutelu pole toimunud. Samas on üldine hinnang, et Siim Kallas on edukalt toime tulnud ja võiks jätkata."

Avalikule arutelule, et kes peaks olema meie järgmine eurovolinik, lükkas hoo sisse Euroopa Parlamendi värske liige Indrek Tarand. Ta kirjutas oma ajaveebis: "Ansipi valitsus on peaministri suu läbi indikeerinud, et nende kandidaat pole ei keegi muu kui Siim Kallas. Kes küllap ise nõus on jätkama. Ainult et nüüd on vähemusvalitsus, milles on kaks erakonda. Ja kui näiteks Mart Laar peaks tahtma ka nimetatud olla, tekib peaministri jaoks üsna ebamugav dilemma. Reformierakondlase toetamise eest oskab IRL küllap esitada nõudmisi, mis Reformierakonna loomuliku ja vältimatu surma veelgi lähemale toovad. Nende põhjal lammutab see erakond end kuulekalt ise. Pangem tähele, et IRL pole mingi Res Publica, kellele „lubadus“ erakondade liitmiseks nii lummav oli, et ei osatud enam voliniku määramisel midagi ette võtta. Laar on märksa vanem ja suurem kala... Samas Laari „ärasaatmise“ tulemusel saabub Eestisse Reformierakonna auesimees ja erakonna rajaja Siim Kallas (mitte et see erakonna surma ära hoiaks, aga kindlasti pikendaks eluiga) ja Ansipile terendaks teekond Emajõe Ateenasse. Võimalik, et välja tullakse plaaniga, et läheb keegi kolmas."