EKREIKE fraktsioonid omavad uues riigikogus valimistulemuste kohaselt 57 kohta 101st. Kõige kindlamad 19 kohta, kellega võimalik valitsus arvestada saab, kuuluvad EKRE-le. Ka Isamaa fraktsioon paistab võrdlemisi ühtne, kuid Keskerakonna liikmete seas on inimesi, kes EKREga liidu moodustamisest midagi head ei arva.

Teadupoolest on Reformierakond Isamaa ja Keskerakonna liikmete hulgast otsinud liikmeid, kellele pakkuda alternatiivi EKRE-t sisaldavala valitsusele. Eile alustas suurema EKRE-vastase kampaaniaga Raimond Kaljulaid, kes keskfraktsiooni seestpoolt õõnestab.

Ta on öelnud, et mingil juhul kolmikliit tema häält ei saa, mis kahandab liidu istmed 56ni. Suure tõenäosusega ei näita uuele valitsusele rohelist tuld ka Yana Toom. Kaljulaidil ja oravatel jääb seega ülesandeks leida veel vaid viis rahulolematut.

Ülejäänud Keskerakonna nn vene tiiva ehk vene keelt kõnelevate valijate esindajad, peale Kaljulaidi ja Toomi, on lubanud ära oodata koalitsioonikõneluste lõpuni, et alles siis otsus teha. Kaljulaid on lootust avaldanud, et võiks saada poolehoiu Mihhail Kõlvartilt, Lauri Laatsilt, Marek Jürgensonilt, Mihhail Stalnuhhinilt, Vadim Belobrovtsevilt, Mihhail Korbilt, Maria Jufereva-Skuratovskilt, Vladimir Svetilt, Martin Repinskilt ja Vladimir Arhipovilt.

Nende nimede hulgas on aga neid inimesi, kes riigikogu kohast loobuda võivad, sest raske otsuse avalikult langetamise asemel võiks neil lihtsam olla vana töö juurde jääda. Või siis teevad nad need otsused mainekujundusest sõltumata, valides sobivama karjääri.

Näiteks Arhipov on juba ammu teatanud, et jätkab tööd Maardu linnapeana. Tema asemel läheb riigikokku Kaido Höövelson, kellel ilmselt valitsusliidu poolt hääletamise suhtes probleeme ei teki.

Repinski aga ütles täna Delfile, et tema jätab suure tõenäosusega Jõhvi vallavanema ameti ning alustab tööd riigikogus.

Tallinna linnaosavanemad Lauri Laats, Maria Jufereva-Skuratovski ja Vladimir Svet ja Marek Jürgenson on hetkel küsimärgi all. Nemad ei ole veel kindlad, kas kolmikliitu toetavad või kas riigikokkugi lähevad.

Lisaks ei ole teada veel ka Vadim Belobrovtsevi otsus, kes hetkel Tallinna abilinnapeana ametis on. Keskerakonna juhatuse koosolekul oli ta üks neljast, kes EKRE-ga kõneluste alustamise vastu hääletas, ent Kaljulaidi kampaaniaga ei ole ta kaasa läinud. Sama kehtib ka Mihhail Kõlvarti kohta. Kui nemad otsustavad, et ei soovi liituda selle koalitsiooniga, ent ei soovi ka lõhestada erakonda ja naasevad linna juhtimise juurde, siis asendusliikmetena pääsevad riigikokku Viktor Vassiljev ja Erki Savisaar.

Kuna Taavi Aas tõenäoliselt riigikogu lihtliikmeks minna ei plaani, jätkab ta kas linnapeana või uues valitsuses ministrina. Tema asendusliige on Igor Kravtšenko. Samast piirkonnast on mandaadi saanud ka Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats, kelle poolehoiule Kaljulaid loodab.

Kui Laats (ja Aas) peaks oma kohast loobuma, tuleks tema asemel aga Oudekki Loone, kes ei soostunud veel oma seisukohta EKRE-ga valitsusvastutuse jagamise suhtes avaldada. Keskerakonna siseopositsionäärina tuntud Loone puhul ei saaks punasele nupule vajutamist välistada. Loone ise ütles Delfile, et tema hetkel koalitsioonikõneluste pidamise kohta oma seisukohta ei avalda.

Juhul, kui Tallinna linnaosavanematena peaksid jätkama ka Maria Jufereva-Skuratovski, Vladimir Svet ja Marek Jürgenson, saaksid riigikokku veel vastavalt Tõnis Mölder, Natalia Malleus ja Andrei Novikov. Novikovi ja Mölderi abilinnapeana jätkamise korral aga Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär.

Korobeinik ütles Delfile, et kui ta loodavas koalitsioonilepingus ei näe punkte, mille eest on tema seisnud, siis riigikogu kohast ta loobub. Kui aga tema teemad on kaetud, annab ta koalitsioonile poolthääle. Kui Keskerakond Korobeiniku teemasid ei kata, tuleks tema asemele Tiit Terik.

Nende arvutuste järgi võiks Kaljulaidi kümnest potentsiaalsest toetajast riigikogu koosseisu jääda vaid Yana Toom, Mihhail Korb, Mihhail Stalnuhhin ja Martin Repinski. Uute liikmetena võiks ühte või teise seltskonda lisanduda Erki Savisaar, Viktor Vassiljev, Igor Kravtšenko, Oudekki Loone, Imre Sooäär ja Tiit Terik.