Kelamit pooldava riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liikme Vardo Rumesseni kinnitusel pole kandideerimisega seotud asjad lõplikult paigas, sest sügiseks võib veel palju juhtuda.

“Suur osa nendest, kes on Kelamit toetanud, ei ole valmis toetama Peeter Tulvistet. Pole jõudu, kes sunniks neid Riigikogu liikmeid rohelist nuppu vajutama ja parteidistsipliinist kinni pidama,” rääkis Rumessen Eesti Päevalehele. “Praegu valmistatakse ette presidendivalimiste esimest vooru, teises voorus tulevad uued situatsioonid.”

Tema sõnul omab Isamaaliidul suurkogul napilt Tulvistele alla jäänud Kelam selget nägemust Eesti tulevikust ja sellest, kuidas oma rahvast kaitsta. “Kahju, et tugevaim kandidaat asendati Tulvistega, kel pole sise- ega välispoliitilist kogemust ja kes praegu räägib, et peab presidendiametit õppima,” märkis Rumessen. Tulviste puhul on tegu populaarse inimese ja meeldiva vestluspartneriga, kes viskab õllelauas head nalja, hindas ta.

Rumesseni väitel on Kelami reetmine ja Jüri Mõisa ümber toimuv põhjustanud tõsise rahulolematuse Isamaaliidu sees. “Mõlemal juhul manipuleeriti inimestega, kes on igapäevasest poliitikast kõrval. Kahetsusväärne on siin peasekretär Andres Ammase roll,” lausus ta. “Reformierakonnale ja Mõõdukatele ärategemise vaim oli ka see, mis kergitas esile Tulviste ja see, mis hoiab veel Mõisa ametis.”

Isamaaliidu aseesimehe Mart Nuti sõnul lepiti enne suurkogu kokku, et aktsepteeritakse valikut. “Kelami esitajana leian, et sellistest asjadest tuleb kinni pidada. Keegi erakonnas ei võida, kui jätkatakse eriarvamuste esitamist,” ütles Nutt. “Mina usun siiralt Kelami suuremeelsusesse. Perspektiivitu on sõjakirvest üleval hoida siis, kui kandidaadid on selle omalt poolt maha matnud.” Oskust osata kaotada peaksid õppima kõik Eesti poliitikud, lisas Nutt.

Seevastu Isamaaliidu Tartu piirkonna juhatuse liikme Mart Raudsaare sõnul ei saa jätta kõrvale inimest, keda 1996. aastast on käsitletud erakonna kandidaadina presidendi kohale. “Viis aastat tööd heideti kõrvale ja asendati kahenädalase kampaaniaga,” lausus Raudsaar. “Paradoksaalsel kombel on Kelam sellest loost hoopis võitnud — pigem väärikas kaotus, kui kahtlane võit.”

Kelamit presidendikampaania asjus suurkogu eel nõustanud kommunikatsioonibüroo Powerhouse juhataja Janek Mäggi ütles, et praegu on valimiste teema täiesti päevakorrast maas. “Aga keegi ei tea, mis elu võib tuua,” ütles ta.