“Jään oma Isamaaliidu suurkogu järel tehtud avalduse juurde,” ütles Kelam teisipäeval BNS-ile, kommenteerides enda veendunud toetajate kavandatavaid katseid teda presidendikandidaadiks esitada.

Kelam lubas, et austab Isamaaliidu valikut ja toetab suurkogul presidendikandidaadiks valitud Peeter Tulvistet valimiskampaanias ja valimiste ajal.

Eesti Päevaleht kirjutas, et Kelamit toetavad isamaaliitlased loovad erakonnas sisepingeid, kuna pole matnud maha mõtet, et Kelam võiks valimiste lõppvoorus taas presidendikandidaadiks tõusta.

Isamaaliidu fraktsiooni liikme Vardo Rumesseni kinnitusel pole kandideerimisega seotud asjad lõplikult paigas, sest sügiseks võib veel palju juhtuda.

Riigikogu aseesimees Kelam ütles, et peab desorienteerivaiks katseid jagada Isamaaliidu liikmeid ühe või teise juhi pooldajateks.

“Tundub, et mitme Isamaaliidu liikme avalikud väljaastumised peegeldavad haavatud õiglustunnet,” rääkis Kelam. “Tekkinud meeleolusid ja küsimärke tuleks lahendada esmajoones ausa ja korrektse erakonnasisese aruteluga. Avalikkuse poole pöördumine on iga kodaniku õigus, kuid ei ole tingimata tõhusaim viis konkreetsete vastuste saamiseks.”

Rumessen rääkis Eesti Päevalehele, et suur osa isamaaliitlastest, kes on Kelami taga olnud, ei ole valmis toetama Peeter Tulvistet. “Pole jõudu, mis sunniks neid riigikogu liikmeid rohelist nuppu vajutama ja parteidistsipliinist kinni pidama,” rääkis Kelamit toetav Rumessen.

Rumesseni väitel on Kelami reetmine ja Jüri Mõisa ümber toimuv põhjustanud tõsise rahulolematuse Isamaaliidu sees. “Reformierakonnale ja Mõõdukatele ärategemise vaim oli ka see, mis kergitas esile Tulviste ja see, mis hoiab veel Mõisa ametis.”

Isamaaliidu aseesimehe Mart Nuti sõnul lepiti enne suurkogu kokku, et valikut aktsepteeritakse. “Kelami esitajana leian, et sellistest asjadest tuleb kinni pidada. Keegi erakonnas ei võida, kui jätkatakse eriarvamuste esitamist,” ütles Nutt. “Mina usun siiralt Kelami suuremeelsusesse. Perspektiivitu on sõjakirvest üleval hoida siis, kui kandidaadid on selle omalt poolt maha matnud.”