“Pööraksin suuremat tähelepanu riigi siseolukorrale,” vastas Kelam Postimehe küsimusele, mida teeks ta presidendina teistmoodi kui praegu Meri.

Kelami sõnul käiks ta tihedamini ka mööda Eestit valijatega kohtumas, sest just presidendi aktiivne suhtlemine rahvaga aitaks vähendada praegust võimuvaakumit, mis väljendub võimuesindajate tavatult madalas toetuses rahvaküsitlustes.

Kelam ütles, et algatusrühma üleskutse tema toetuseks allkirju anda ei tähenda veel presidendikampaania ametlikku avalööki.

“Kuid see on tugev ja veenev sõnum minule, et alustada kampaaniat,” lisas Riigikogu aseesimehe ametit pidav Kelam. “Presidendikandidaadid peaksidki tulema kodanikualgatuse korras, sest president peab olema erakondlikkusest kõrgemal.”

Kelam lausus, et ootab Isamaaliidu 14. aprillil koguneva suurkogu otsust erakonna ametliku presidendikandidaadi kohta ning peab enda võimalusi selleks saada väga headeks. “Mul on jäänud mulje, et mind toetatakse enim,” sõnas ta.

Kelam ütles, et võimaliku valimiskampaania maksumus on veel lahtine, kuid märkis, et see võiks olla 500.000 krooni ringis.

Kelami sõnul näeks ta meeleldi muutust praeguses presidendi valimise süsteemis, sest pooldab omavalitsustest tulevate valijameeste kaasamist presidendi valimisse juba algusest.

“Valijamehed peaksid kohe algusest peale hääletama, mitte olema varuvariant, kui Riigikogu otsusele ei jõua,” märkis ta.

Kelami hinnangul pole sügisel presidendi äravalimine Riigikogus ilmselt võimalik, kuid on reaalne, et võimul olev kolmikliit sõlmib eelkokkulepped toetada lõppvoorus ühist kandidaati.

Algatusrühma “Tunne Kelam presidendiks” üks liikmeid, Eesti muusikaakadeemia professor ja koorijuht Venno Laul ütles, et pühapäeval alguse saanud allkirjade kogumine Kelami toetuseks peaks valijatele näitama, kuivõrd suur on isamaaliitlasest Riigikogu asespiikri toetajaskond rahva seas.

“Algatusrühm ei esinda erakonda, meid ühendab soov, et järgmiseks presidendiks saab valitud Tunne Kelam,” ütles Laul.

Kelami toetuseks andsid pühapäeval Estonia teatri talveaias korraldatud üritusel allkirja teiste seas näitleja Tõnu Aav, judokas Indrek Pertelson, professor Peeter Tulviste, kunstnik Jüri Arrak ning teadlane Rein Einasto.

Keskerakonna esimees ja parteisisese presidendikampaania liider Edgar Savisaar on öelnud, et peab Kelami võimalusi kolmikliidu kandidaatidest kõige väiksemaks.

Savisaare seisukoht lähtus arutluskäigust, et kuna valitsust juhib peaministrina Isamaaliidu esimees Mart Laar, siis ei nõustu Mõõdukad ja Reformierakond presidendi kohta Isamaaliidule andma.