Esmaspäeva õhtul toimunud Isamaaliidu juhatuse koosolekul teatas Isamaaliidu esimehe kohusetäitja Tunne Kelam vastuseks juhatuse liikmete küsimusele, et ta on põhimõtteliselt valmis kandideerima Isamaaliidu esimehe kohale. “Lõpliku nõusoleku andmise tingimuseks pean selget toetavat hoiakut Isamaaliidu piirkondades, samuti võimalust asuda kandideerima oma meeskonnaga,” täpsustas Kelam.

Tunne Kelam näeb Isamaaliidu aseesimehena erakonna mullust presidendikandidaati Peeter Tulvistet ja peasekretärina endist siseministrit Tarmo Loodust.

Nii Peeter Tulviste kui ka Tarmo Loodus kinnitasid juhatuse liikmetele oma valmisolekut hakata tööle Tunne Kelami meeskonnas, teatas ETAle Isamaaliidu pressiesindaja Olev Kenk.

Oktoobri lõpul Mart Laar erakonna esimehe kohalt tagasiastumise järel erakonna esimehe kohusetäitjaks saanud Kelam ütles tollal, et subjektiivsetel põhjustel ta pole huvitatud erakonna esimehe kohale kandideerimisest. “Aga, eks olukord näitab,” ütles Kelam oktoobris. “Sellises olukorras tuleb olla ka valmis selle valikuga, et nõustuda oma kandidatuuriga.”

Isamaaliidu piirkonnad peavad alanud ja ka järgmisel nädalal üldkogusid, kus ühe küsimusena kaalutakse erakonna esimehe kandidaate. Oma toetusest Tunne Kelamile on teatanud Isamaaliidu Viljandi ja Harju piirkond, Isamaaliidu naiskogu Tallinna piirkond, erakonna ettevõtjate ühendus ning Isamaaliidu talunike ühendus. Neist viimane arvamusel, et Kelam on aatelisuse, aususe ja arukuse sümbol nii Isamaaliidus kui ka väljaspool erakonda.

Isamaaliidu peasekretär Leho Karjus kinnitas eelmisel nädalal erakonna juhatusele, et uus esimees peab saama võimaluse moodustada oma meeskonna. “Pean õigeks, et erakonna peasekretär teeb suurkogul teatavaks oma tagasiastumise, andes nii uuele esimehele võimaluse luua oma meeskond.”

Isamaaliidu võimalike esimehekandidaatidena on ajakirjanduses nimetatud ka endisi ministreid Tõnis Lukast ja Jüri Luike.