“Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioon ei ole Eesti huve kõige paremini ja tõhusamalt kaitsnud,” ütles Isamaaliidu esimees Tunne Kelam kaksikliidu koalitsioonileppe sõlmimise aastapäevale pühendatud pressikonverentsil. “Erineval maailmavaatel põhinevate erakondade koalitsioonid suudavad seda harva ning Eestile oleks parem, kui järgmine valitsusliit sünniks lähedasematel seisukohtadel olevate parteide vahel.”

Kelami sõnul oleks see oluline ka Euroopa Liidu ja NATO-ga ühinemise seisukohalt. “Kutsed oleme saanud, kuid tegeliku ühinemiseni jäänud poolteise aasta jooksul saab meie positsioone neis organisatsioonides nii tugevdada kui ka maha mängida,” ütles ta. “Peame pärast valimisi saama valitsuse, kes neid eesmärke suudab täita.” Isamaaliidu esimees viitas, et Keskerakond kavatseb oma suhtumise euroreferendumisse välja öelda alles suve hakul.

Kuigi isamaaliitlased pidasid kaksikliidu tekke puhul positiivseks Keskerakonna kaasamist valitsusvastutuse kandmisse pärast pikka opositsioonis olekut, heitsid nad koalitsioonile ette lubaduse täitmatajätmist.

Isamaaliidu andmeil on kaksikliit jätnud täitmata vähemalt 15 koalitsioonileppes ja selle täitmise kavas sisaldunud lubadust pea kõigis valdkondades. “See oli mittemidagitegemise aasta,” väitsid nad. Kelam avaldas arvamust, et tegelikult polnudki koalitsioonilepe tõsiselt täitmiseks mõeldud.

Opositsioonierakonna riigikogu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar avaldas arvamust, et tõsiseks täitmiseks polnud mõeldud ka Keskerakonna juhtide viimastel päevadel välja käidud soov tõsta pensionide baasosa alates 1. veebruarist.

“See eeldab kahe seaduse muutmist ja üks neist on riigieelarve seadus, mille muutmise saab algatada vaid valitsus,” ütles ta. “Kui nad oleksid seda tõsiselt mõelnud, pidanuks nad asjaga tunduvalt varem tegelema hakkama. Nüüd on nii, et isegi kui valitsus esmaspäeval eelnõu esitab, ei jõua riigikogu seda menetleda.”

Eelmisse valitsusse kuulunud ministrid Tõnis Lukas, Toivo Jürgenson ja Tarmo Loodus loetlesid rida asju, mis kaksikliit on tegemata jätnud või mida nad ise oleksid teisiti teinud.

“Kõik see tekitab küsimärke ja kaksikliidu jätkamine pärast valimisi suurendab ja süvendab neid veelgi,” võttis Kelam kokku Isamaaliidu seisukoha järgmise valitsuse üle.