„Tänaseks hakkab ka Euroopas selgeks saama, et nö rutiinsete meetmetega ja tavapärases korras meid tabanud kriisi ei ületata," märkis Kelam. "Meile avaldatakse survet ja see ei lõpe iseenesest, see ei lähe lihtsalt üle. Paljudel on kiusatus pakkuda lihtsaid ja esmapilgul efektiivseid lahendusi, mis aga kokkuvõttes viiks sellise Euroopa kadumisele nagu me seda praeguseni oleme tundnud. Lahvatanud probleemide allikaks on väärtuste kriis ning üha kasvav ebakindlus, usu kadumine homsesse ja euroopalikesse demokraatlikesse lahendustesse nõuab ka värsket süvenemist sellesse, millele kunagi see rahu- ja koostööorganisatsioon rajati,“ sõnas Kelam.

Nii migratsioonitulva kui ka Euroopa muutunud julgeolekuolukorra taustal on Kelami hinnangul paslik küsida, kas lugematuid kordi pidulikult kinnitatud euroopalikke väärtusi mõistetakse ka sisuliselt ja neist tahetakse lähtuda ka lahenduste otsimisel või samastatakse need pinnapealselt inimõigustega? „Või kas saame kõnelda lääneliku demokraatia üldisest kriisist ja tumenevast tulevikust?“

Neid küsimusi arutatakse täna Tallinnas peetaval rahvusvahelisel konverentsil Euroopa Hing. Ülekannet kell 10 algavast konverentsist saab jälgida www.kelam.ee lehel.