NATO Mehitamata meresüsteemide innovatsiooni- ja koordineerimisüksus (MUSIC^2) teatas eile, et mehitamata meresüsteemide (MUS) algatuse juurde luuakse MUS-i innovatsiooninõukogu.

Teiste seas liitus nõukoguga ka riigikogu liige Keit Pentus-Rosimannus, kelle sõnul on nõukogu ülesandeks mõelda kaasa liitlaste mehitamata meresüsteemide tulevikuarengute ja erinevate lahenduste integreerimise teemadel. "Meilt oodatakse tulevikustsenaariumide kallal töö tegemist ja uudset vaadet. Seda on Eesti poolelt hea meel pakkuda," kommenteeris ta.

"USA initsiatiivil kokku pandud nõukogu koondab väga erinevate valdkondade mõtlejaid, strateege ja eksperte, kelle ühine joon on see, et keegi meist pole oma valdkonnas valmis lihtsalt vaikselt status quo'ga leppima. Saab olema huvitav kogemus ja kindlasti oluline võrgustik, mida Eesti jaoks laiemalt rakendada," märkis ta oma sotsiaalmeedia postituses.

MUS-i lõid 13 liitlasriigi kaitseministrid 2018. aasta oktoobris. 2019. aastal astus MUS märkimisväärse sammu edasi, luues muuhulgas MUS-i innovatsiooni- ja koordineerimisüksuse (MUSIC^2), tööstussümpoosioni ja viies läbi Euroopa kõigi aegade suurima mehitamata meresüsteemide eksperimenteerimisharjutuse Portugalis.

Järgmise sammuna otsustati luua MUS-i innovatsiooninõukogu (IAB), kuhu kuuluvad erineva tausta, teadmiste ja kogemusega inimesi nii avalikust kui erasektorist. Lisaks riigikogu liikmest Pentus-Rosimannusele kuuluvad nõukokku disainilahenduste ekspert, iduettevõtete tegevjuhid, futurist, teatriprodutsent, mitmed doktorikraadiga inimesed ja teised oma ala asjatundjad. Nõukogu hakkab juhtima MUSIC^2 direktor Michael D. Brasseur.

Innovatsiooninõukogu alustab juunikuus toimuval esimesel kohtumisel erinevate valdkondade vahelise integratsiooni teemadega. Samuti vaadatakse läbi senine tegevus ning jagatakse strateegilist nõu NATO mehitamata meresüsteemide algatuse edasise arengu osas.