Ühtekokku tehti keeleinspektsiooni andmetel lõppeval nädalal 66 toimingut, neist 57 avalikus ja 9 erasektoris, kirjutab BNS.

Keelekasutusolukorda kontrolliti Narva Soldino ja Pähklimäe gümnaasiumis, Õismäe koolis, Tartu ülikooli kliinikumis, Valgamaa haiglas, Valgamaa tugikeskuses ning teenuseid pakkuvates äriühingutes.

Eesti keele eksami peavad sooritama 42 inimest. Kümne inimese suhtes algatati väärteomenetlus, kuuele töötajale määrati rahatrahv ja neljale hoiatustrahv. Kuuele äriühingule tehti ettekirjutus avalikule teabele kehtestatud keelsusnõuete rikkumise kõrvaldamiseks, neist ühele koos hoiatusega sunniraha määramise kohta.

Narva Kesklinna Gümnaasiumis tuvastati, et eelmiste kontrollide käigus tehtud ettekirjutuse on 25 töötajast täitnud ainult kaks õpetajat. Esmakontrolli läbinud 25 töötajast 19 puhul aga tuvastati, et nende keeleoskus vastab nõuetele. See on väga hea tulemus.

Erivajadustega laste Õismäe Koolis tuvastati, et 20 töötaja eesti keele oskus ei vasta tööülesannete täitmiseks vajalikule tasemele. Hoolimata ettekirjutusest on kooli direktor eiranud keeleseadusest tulenevaid nõudeid ning on sõlminud töölepingu puuduva või puuduliku eesti keele oskusega isikutega.