Tomuski hinnangul võiks keeleeksam olla tasuline juba sel põhjusel, et kompenseerida riigi kulutusi eksamite ettevalmistamisel, vahendab ETV24. “Võibolla peaks mõtlema, et kas on alati mõistlik kõike pakkuda tasuta, sest tihtipeale see, mille eest sa oled maksnud, motiveerib palju rohkem,” rääkis Tomusk ETV hommikuprogrammis “Terevisioon”.

Tomusk ütles, et praeguse keeleseaduse alusel saab keeleeksami sooritanud inimene kuni 6000 krooni keeleõppekulusid tagasi. Tomuski sõnul on see praeguse hinnakirja järgi ligi kahe keelekursuse hind. “Nii et see peaks juba motiveerima,” märkis Tomusk.

Keeleinspektsioon koostas mullu koolides 1103 eesti keele oskuse kontrollakti, kus 97 protsenti juhtudest ei vastanud õpetajate oskused nõutud tasemele.

Tomuski sõnul toob õpetajate vähene keeleoskus kaasa selle, et kui seaduse järgi peab õpetaja suutma õpilastele vahendada ühiskonnas toimuvat, siis venekeelses inforuumis viibivad õpetajad ei oma isegi adekvaatset infot.

Tomusk rääkis, et kui pärast mulluseid aprillisündmuseid kartis inspektsioon, et vene koolides tekib vastuseis eesti keelele, siis tegelikult see nii ei läinud. “Jätkasime oma töö tavapärasel moel ja koolides õpetajaid kontrollides mingit vastuseisu ei kohanud.” Tema sõnul hakati pigem Eesti ühiskonna probleemide vastu huvi tundma.