Raamatu toimetaja Jaano Martin Ots viitas aastal 2005. välja antud Kilgist rääkivale raamatule öeldes, et see ei kirjeldanud paljudele Kilgiga kokku puutunud inimestele arvates tema äritegevust ammendavalt. Otsa sõnul on uus värvikast tegelasest rääkiv raamat kokku pandud kolm aastat kestnud info kogumise käigus ning sellel oli hulgaliselt allikaid. „Üsna märkimisväärses ulatuses on tuginetud ka uuriva ajakirjanduse poolt varem avaldatud materjalidele, samuti kohtute, pankrotihaldurite, omavalitsuste, riigiametite, ettevõtete ning teiste asutuste ja isikute ametlikele dokumentidele. Et tegemist on eelkõige Rein Kilgi kui ärimehe tegevustele pühendunud raamatuga, on koostajad jätnud kõrvale kogu peategelase eraelu ning poliitilisi püüdlusi puudutava materjali,“ seisis Otsa saadetud raamatututvustuses.

Teisipäeva hommikuks oli aga raamatu väljaandja OÜ Raamatuvägi postkastis nõudekiri Kilgi advokaatidelt. „Sarikohtussekaebaja Kilk lubab, et ta kaebab veel kedagi kohtusse,“ võttis Ots kirja kokku ja täpsustas, et Kilgi advokaatide arvates mõjutab raamat Kilgi hetkel käsil olevaid kohtuasju ning Otsa suhtes isiklikult pretensioone pole. Küsimusele, kas kirjas oli ka täpsemaid etteheiteid raamatu sisule, vastas Ots eitavalt. „Ei olnud, oli ähvardus kohtusse kaevata, kui seda raamatut ei korjata müügilt ära ja ei lõpetata kohtuasjade mõjutamist.“

Mis siis nüüd edasi saab? „Meie advokaat mõtleb sellele ja vastab juriidiliselt korrektselt.“ Ots selgitas, et raamat on juba üle Eesti raamatupoodidesse laiali veetud ning selle müümisele kätte ette panna Kilk ei saa.„Pole mingit määrust ega tõkendit, et seda saaks teha. Nüüd hakkavad advokaadid arutama seda asja viisakas vormis,“ sõnas Ots ja kinnitas, et hetkel ei näe ta ohtu, et lugeja huvitavatest lugudest ilma jääks.

Reaalsus kujunes teistsuguseks. Vähem kui tund aega hiljem Apollo raamatupoe klienditoe telefonile helistades selgus, et raamatud saabusid küll poodidesse kohale, kuid nende müümine keelati kella 12 paiku ära. Rahva Raamatust oli raamat samuti kadunud. Rahva Raamatu turundusjuht Airi Ilisson-Cruz kinnitas Delfi Publikule, et alates tänasest on raamat tõepoolest müügilt kõrvaldatud. "Saime Kilgi advokaadibüroolt nõudekirja Tarmo Teeväli ja Jaano Martin Otsa raamatu müümine lõpetada seoses kirjastaja Raamatuvägi OÜ vastu esitatud nõuetega ning vältimaks võimalikke nõudeid Rahva Raamatu vastu, pidasime õigemaks antud raamatu müük peatada kuni vaidluse lõpuni," nentis turundusjuht. Ta lisas, et kuna teos oli jõudnud müügil olla kõigest paar päeva, on poe esindajatel keeruline lugejahuvi ulatust hinnata.

Kas raamatu väljaandjale kohtuasjaga ähvardamine muret ei tee? „Miks ta peaks?“ küsis Ots vastuseks. „Me ei ole ju midagi valetanud, vaid vastupidi – oleme tunnustust avaldanud tublile ja võimekale ärimehele ja heale artistile. Kui ta leiab mingeid faktivigu, siis oleme nõus selle üle diskuteerima, aga mingit kohtuasjade mõjutamise plaani meil kindlasti pole olnud. Kõik, mis me oleme kirjutanud, on meil kas dokumentaalselt või ütluste ja intervjuudega tõendatud. Ilmselt tuleb siis kohtusse kaevata sadu kui mitte tuhandeid inimesi,“ kirjeldab Ots raamatut, mis on muuhulgas lubanud paljastada, miks Neinar Seli, Oliver Kruuda, Jüri Mõis, Urmas Sõõrumaa, Hans H. Luik, Rain Lõhmus, Olga Aasav, Endel Siff, Indrek Sepp, Tauno Kangro ja mitmed teisedki Kilgiga enam kunagi midagi ühist ette ei võta.

Et värske raamat kannab alapealkirja "Pankrottimine kui uue aja hobusevargus", siis on ehk huvitav märkida ära ka asjaolu, et raamatu välja andnud osaühing on kaks kuud vana, selle põhikapital on tagasihoidlik 2500 eurot ning selle ainsale juhatuse liikmele pole hoiatused ja võlad midagi uut. Näib nagu, oleks tegu ettevõttega, mille pankrotist keegi eriti midagi ei kaota ning millega kohtu vahet käimisest pole ka suurt midagi võita.

Delfi Publikul pole Rein Kilki õnnestunud kommentaari saamiseks päevade viisi tabada. Täna õnnestus uudistetoimetusel ta küll lõuna ajal korraks telefoni otsa saada ning saada temalt ka lubadus vastata Delfi küsimustele, kuid tööpäeva lõpuks polnud lubatud vastust laekunud. Ootame seda siiski kannatliku põnevusega.

Raamatupoodidest kadunud raamatu vastu üles köetud huvi aitab õnneks jahutada Delfi, pakkudes sellest lugemiseks ka katkendeid.

„Kaval Kilk ja kaksteist lolli“

Koostajad: Tarmo Teeväli ja Jaano Martin Ots.
Kaasautorid: Katrin Lust, Hans H. Luik ja Vladas Radvilavicius, ent infoallikaid ja intervjueeritavaid kogunes oluliselt rohkem kui raamatus mainitud.
Väljaandja: OÜ Raamatuvägi