Üle 40 000 elanikuga on Eestis teatavasti ainult Tallinn, Tartu, Pärnu, Narva ja Kohtla-Järve. Väikesemad linnad jäävad vallasisesteks linnadeks - säilitavad nime, võivad omada linnapead vastavalt põhimäärusele jne, kuid nende õiguste ja kohustuste üle otsustavad uued, sügisel valitavad volikogud.

Kuigi reformi majanduslikus kasuteguris on kaheldud, kaitses Siim-Valmar Kiisler tänasel pressikonverentsil oma seisukohti numbritega, et liidetavate omavalitsuste valitsemiskulud on umbes 700 miljonit krooni ja kui vahendite otstarbekast kasutamisest tekkiv kokkuhoid oleks kümme protsenti, säästetaks 70 miljonit igal aastal.

Samuti tõi ta välja, et kohalike omavalitsuste eelarved on kokku üle 20 miljardi krooni ja kümme protsenti efektiivsuse tõusu tähendaks kaht miljardit krooni kümne aasta jooksul, mida omavalitsused saavad otstarbekamalt kasutada.

Regionaalministri optimistliku ajakava järgi jõustuks uus haldusterritoriaalne korraldus juba käesoleva aasta 18. oktoobril ja sügisesed kohaliku omavalitsuse valimised toimuksid juba uue haldusterritooriumi põhiselt.