Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai sõnul on Tallinnas müügimaksu kehtestamise idee majanduslikult läbi arutlemata, määruse jõustumisega kaasnevate mõjude analüüs tegemata ning otseselt pealinnas toimuvat majandustegevust pärssiv. Iga maksuerisus tekitab kulu ja kokkuvõttes tõusevad lõpphinnad tarbijaile, teatas liit.

”Eesti Kaupmeeste Liit juhib tähelepanu asjaolule, et müügimaksu kehtestamine on võimalik vaid suurte kaubagruppide põhiselt, mistõttu planeeritav maks hakkab tekitama tarbimisel sotsiaalset ebavõrdsust. Selgusetuks jääb, kuidas peaksid ettevõtjad eraldi käitlema osa piimatoodetest või saiatoodetest ning kuidas teha erisusi tänase laia ja erineva sortimendi juures? Ka lastekaubad moodustavad tervikliku kaubagrupi ning erisuste loomine neis tekitab kauplejate ning maksuhalduritele väga suurt lisatööd ja segadust.

Eesti Kaupmeeste Liit juhib tähelepanu asjaolule, et müügimaks motiveerib nii ülevabariigilisi jaekaubanduskette kui väikekaupmehi suunama oma kaubandustegevust Tallinnast füüsiliselt pealinna lähivaldadesse. Ilmselt on ka raamatupidamislikult võimalik pealinnas tekkivat müügikäivet kajastada mõnes teises omavalituses registreeritud äriühingus. "Prognoosime, et müügimaksu kehtestamine annab uue hoo ka internetikaubanduse arengule, jättes sel moel Tallinna loodetud maksutulust ilma," seisab teates.

Lisaks tekitab müügimaksu administreerimine ja kogumine Tallinna haldusaparaadis uusi ja kulukaid töökohti.

"Tuleb lisada, et Eesti riik on lähtuvalt Euroopa Liidu direktiividest kehtestanud näiteks tubakatoodetele jaemüügil pakenditele maksimaalse jaehinna märkimise kohustuse. Seega on plaanitav müügimaks vastuolus nii Eesti kui Euroopa Liidu tubakaaktsiisi põhimõtetega,“ seisab kaupmeeste liidu pöördumises.