“Kurb ja julm, et toiduseadus keelab sööki anda neile, kel on nälg!” kurdab Tallinna sotsiaaltöökeskuse juhataja Kersti Põldemaa.

Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid väidab, et võimalust toitu abivajajaile viia seadused ette ei näe, kirjutab Õhtuleht.

“Kuigi see ehk tõesti tundub raiskamisena, ei kujuta ma ette, mis võib juhtuda siis, kui keegi näiteks selliste toiduainete tõttu peaks haigestuma!” kõlab Erilaiu suust klassikaline kaupluse esindaja vastus.

Samas kinnitab veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp, et vahetult pärast kaupluse uste sulgemist ei keela ükski seadus veel kehtiva kuupäevaga toitu kuni südaööni ükspuha kellele jagada.

Miks ei tohi poed säilivusaega ületavat toitu õhtuti pärast uste sulgemist kodutuile pakkuda?

“Toiduseadusest tulenevalt ei saa me teha vahet tarbijagruppide vahel,” rõhutab veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp. “Igale tarbijale üle antav toit peab olema ohutu.”

Kas poed võiksid seda kohe vahetult pärast uste sulgemist hädalistele jagada?

“Loomulikult on toit kasutatav realiseerimisaja lõpuni ning toidukäitleja, antud juhul pood, vastutab toidu ohutuse eest, kuni see on lõpptarbijale üle antud või nõuetekohaselt hävitatud. Teie küsimuse kontekstis oleneb see täielikult kaupluse soovist ja tahtest.”

Tallinna sotsiaaltöökeskuse juhataja Kersti Põldemaa ohkab, et tal tilgub süda verd. “Me just nüüd hiljuti arutasime kõnealust teemat ja plaanime pöörduda riigikogu poole, et kas poleks võimalik seadust muuta.”

Põldemaa selgitab, et ka sotsiaaltöötajad ei arva, et jagama peaks riknenud toitu. “Oleme kaupluste töötajatega rääkinud ja nad inimlikult mõistavad, et prügikasti jõuab ka söögikõlblik söök, kuid trahvihirmus nad ei julge säilivusaja ületanud kraami jagada. Me oleks nõus ise poodidesse järele minema — kui vaid saaks seda seadust muuta!”