Eelmisel aastal avas Euroopa sotsiaalfond programmi, millega luuakse töövilumuste kujundamise keskusi inimestele, kes on pikka aega kodus olnud ega söanda tööle minna ning on kaotanud töötamise vastu huvi, kirjutab Põhjarannik.

MTÜ Töötute Adaptatsioonikeskus tegevdirektori Eduard Starikovi sõnul oli siin suve jooksul hõivatud ligi 90 inimest. Enamik neist on oma kursused juba läbinud. Mis neist edasi saanud on, ta ei tea. “Ei ole meie ülesanne jälgida, kas inimene pärast ka kusagile tööle saab. Meie üksnes kasvatame inimestes soovi töötada, õpetame kollektiivis suhtlema,” märkis Starikov.

Eesti töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Maie Metsalu ütles, et vaid üksikud pikaajalised töötud saavad kohe pärast adaptatsioonikursusi või sellele järgnevat erialakoolitust tööle. Esiteks paljud neist ei tahagi seda. Teiseks tunnevad tööandjad seda töötute kontingenti hästi ega ole nende palkamisest huvitatud.

Veel üks keskus, mis on loodud pikaajalistele töötutele 3 miljoni krooni euroraha eest, on mõeldud eeskätt sõltlastest töötutele. See avati aadressil Vahtra 27. Seal on koha leidnud õmblustöökoda ning köök kokaabide ettevalmistamiseks. Ning kui õmblustöökojas käib koolitusel 10 noort naist, siis suurepärase varustusega köök pole veel rakendust leidnud.