Vabaerakond on oma poliitilise süsteemi kriitika käigus öelnud varem halvasti ka katuserahade jagamise kombe suhtes. Traditsiooniliselt on katuserahad olnud riigieelarve summad, mille kulutamise üle on saadikud saanud ise otsustada.

Vabaerakonna fraktsiooni aseesimees Andres Ammas rääkis veel eelmisel aastal, et Vabaerakond ei pea seda olukorda õigeks, mistõttu tegi Vaberakond ettepanekud riigieelarve muutmiseks ega esitanud traditsioonilist katuserahade taotlust. Artur Talvik Vabaerakonna fraktsioonist omakorda kurtis, et katuseraha sai Vabaerakond kaheksa saadiku peale vaid 50 000 eurot, sellal kui teised opositsioonipoliitikud said 30 000 eurot näkku.

Sel aastal on kõik teisiti. Vabaerakond on samas reas teiste erakondadega, jagades 300 000 eurot umbes 40 eri objekti vahel.

Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkelile tuli katuseraha ootamatult. "Minule tuli see teadmata suunast. Teatavasti suhtume üleüldse niisugusel moel ja viimasel lugemisel raha realiseerimisse skepsisega, aga kui see on, ei taha olla ebavõrses positsioonis teistega," ütles Herkel. Ta ütles, et tema ei olnud juures, kui fraktsioonide esindajad katuseraha jagasid, vaid soovitas küsida rahanduskomisjoni liige Andres Ammaselt.

Ammas kommenteeris, et riigikogu liikmete valdav enamik ei soovi loobuda aastakümnete jooksul juurdunud õigusest kaasa rääkida regionaalsete investeeringute jagamisel. Vabaerakond on nii mullu kui ka tänavu korranud oma seisukohti: tuua fraktsioonide ettepanekud teisele lugemisele, muuta kõik ettepanekud avalikuks ja läbipaistvaks, jagada vahendid fraktsioonide vahel vastavalt fraktsiooni liikmete arvule. "Peale avalikustamise ei ole muud Vabaerakonna seisukohad toetust leidnud," nentis Ammas.

"Suhtlemisel oma valijatega ja arvukatel ringsõitudel üle Eesti oleme mitmetelt asutustelt ja mittetulundusühingutelt saanud infot paljude meie arvates põhjendatud rahavajaduste kohta. Pidasime õigeks kaasa aidata, et need saaksid rahastatud. Kui meie loobunuks uhke žestiga regionaalsete investeeringute jagamises osalemisest, jäänuks mitmed õiged ettevõtmised toetusest ilma, aga komme katuseraha jagada kestab ikka edasi," lisas Ammas.

Rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin (KE) kiitis Vabaerakonda katuserahade jagamise eest, sest riigikogusse valitud inimestel peab olema võimalus toetada kodukandi projekte.

Stalnuhhin arvas, et vabaerakondlased ei saanud esialgu aru, et sisuliselt keeldusid nad rahast, mis läheb nende kodukandis sinna, kus vaja on. "Ei oska Vabaerakonna eest kommenteerida, aga õnnitlen nende valijaid, sel aastal nad saavad investeeringutoetuseid," ütles Stalnuhhin.

Katuserahade jagamine pahandas Vabaerakonna siseopositsionäär Jevgeni Krištafovitši. "Aastal 2015, kui paha Reformierakond näitas meie fraktsioonile keskmist sõrme katuseraha jagamisel, otsustas Vabaerakonna isamaa-tiib teha nägu, et ei tahagi seda raha ehk mängida püha süütust üheksandal raseduskuul," kirjutas ta Facebookis.

"Aasta on möödas, toetusprotsent on 10 punkti võrra madalam, Reformierakond enam ei sega ja ennäe imet: seesama Ammas juba nõuab Vabaerakonnale rohkem katuseraha oma sõpradele jagamiseks ning pahandab kesikutega, et uue koalitsiooniga ainult tühja 300 tuhat pappi saab," lisas Krištafovits.