Ministeerium põhjendab oma muudatusettepanekut 1. klassi puhul sellega, et seitsmeaastaste laste erilisi andeid ei saa mõõta, samuti näeb ministeerium igat klassi läbilõikena ühiskonnast, kus erineva taseme ja tervisega inimesed on üksteise kõrval, kirjutab Postimees.

Katseid andekate väljaselgitamiseks võiksid uue seaduse põhjal koolid hakata tegema alles gümnaasiumisse minekul.

Haridusminister Toivo Maimetsa sõnul hakkavad seaduse vastuvõtmisel koolid lähtuma kohalike omavalitsuste vastavast otsusest.

“Näiteks võivad omavalitsused otsustada ehitada kooli kõrvale veel ühe kooli või leppida vanematega kokku, kuhu nende laps läheb, samuti on võimalik, et ülelinnalise komplekteerimisega koolidele kehtestatakse teeninduspiirkond. Täiesti võimalik on ka ühe riigikogulase välja käidud vastuvõtt loosi alusel,” märgib minister.

Tallinna haridusameti hariduskorralduse direktori Meelis Kondi sõnul tullakse sellise seadusega välja aastatepikkusest praktikast ja tulemusena hakkavad õpilased mingile ainele spetsialiseerunud klassidesse pääsema õnne alusel.

“Võimalus tekitada näiteks kesklinna koolidele teeninduspiirkond on äärmiselt ebareaalne, nende tekitamine muutuks formaalsuseks,” nendib Kond. Tema hinnangul jääks üheks tõenäoliseks variandiks Indrek Raudse loosiidee klasside komplekteerimisel.