Afganistani pealinnas täna toimunud pidulikul tseremoonial tulistasid Talibani võitlejad riigi presidenti Hamid Karzaid, kes pääses intsidendist vigastusteta. Vigastada sai mitu Afganistani poliitikut, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“See, et Taliban võib täna midagi korraldada, ei olnud suur uudis,” rääkis Euroopa Parlamendi delegatsiooniga Afganistanis viibiv Eesti saadik Katrin Saks.

Täna hommikul toimunud rünnaku ajal oli Europarlamendi delegatsioon, milles oli üheksa saadikut seitsmest riigist ja nende saatjad, kohtumas ÜRO esindajaga. Pärast rünnakust teadasaamist, katkestasid korraldajad kohtumise ning saadikud toimetati kõigepealt NATO baasi ja seejärel üliturvalisse Serena luksushotelli, kus majutatakse peamiselt Afganistani külastavaid välismaalasi.

Poliitiku hinnangul ei ole Afganistanis suudetud julgeolekut ja turvalisust tagada ja kui pole seda, ei saa riik ka areneda. Tema hinnangul tuleb riik aga valitsemisega aina halvemini toime ning Afganistani parlamendi ja valitsuse roll aina kahaneb.

Saksa sõnul oli Europarlamendi saadikute visiidi eesmärgiks muuta Euroopa Liit Afganistanis nähtavamaks. Tema sõnul on kolmandik Afganistani arenguabist tulnud Euroopa Liidult.