Eesti katoliku kiriku esindaja preester Igor Gavrilchik selgitas Delfile, et üldiselt kirik ei tauni teadlaste saavutusi ega teaduste arengut. "Aga see on kiriku moraalne kohustus, ja see on ka iga inimese moraalne kohustus küsida, kas seda teadust on õigesti kasutatud ja kas see austab inimelu väärikust."

Näiteks tuumaenergia või inimkloonimise puhul ei eita keegi, et sellise tehnika kasutamine tekitab väga tõsiseid eetilisi küsimusi, tõi isa Igor näiteks. "Katoliku kirik arvab, et kehaväline viljastamine tekitab samuti väga tõsiseid eetilisi küsimusi ning on seda seletanud ja põhjendanud juba mitu korda."

Kirik: Nobeli laureaat teeb inimloote katseid ilma piirangutega

Isa Igori selgitusel on Vatikan meditsiinipreemia jagajate peale pahane ka seetõttu, et professor Robert Edwardsi arvates ei tohi uurimistel inimlootega olla mingeid piiranguid. "Sellega ei saa katoliku kirik ja paljud teised inimesed nõus olla, sest katsetamisel inimeluga peavad olema väga tõsised eetilised piirangud."

Nobeli preemiakomisjon andis tänavuse meditsiinipreemia Briti füsioloogile Robert Edwardsile, kelle töö tulemusel sündis esimene katseklaasilaps.

Vatikani esindaja teatas pärast Nobeli preemia saaja avalikustamist, et valik ei olnud sobiv. "Minu hinnangul on Robert Edwardsi valimine täiesti sobimatu," sõnas paavstliku akadeemia Pro Vita president Ignacio Carrasco de Paula. Ka teine jumalariigi esindaja avaldas Vatikani raadios esinedes imestust, miks sai auhinna mees, kes viljastab inimesi nagu loomi.