Baltimaade ja Soome roomakatoliku piiskoppide kohtumisel EELK-i peapiiskopi Jaan Kiivitiga olid kõne all ka katoliku ja luteri kiriku omavahelised suhted Eestis, teatas EELK-i pressiesindaja BNS-ile.

Peapiiskop Jaan Kiivit rõhutas isiklike suhete kaudu üksteise tundmaõppimise ja ka ühisürituste korraldamise vajadust.

Ühisürituste heaks näiteks on Kiiviti sõnul koos peetud märtrite mälestusteenistus Tallinna Toomkirikus.

Järjest enam kiriku mõju alt vabanev maailm nõuab kristlikelt kirikutelt rohkem koostööd, märkis Kiivit.

Kiiviti hinnangul on katoliku ja luteri kiriku juhtide kolmapäevane kohtumine laiapõhjalisim kokkusaamine pärast paavst Johannes Paulus II Eesti-visiiti 1994. aastal.

EELK-i piiskop Einar Soone tegi Eesti Kirikute Nõukogu presidendina põhjaliku ülevaate oikumeenilistest koostööst Eesti eri konfessioonide vahel.

Jutuks oli ka Rootsi kiriku Visby piiskopkonnas alustatud oikumeeniline projekt “Theobalt”, mis pakub Läänemere-äärsete riikide kristlikele kirikutele omavahelise suhtlemise võrgustikku, et edendada demokratiseerumisprotsessi Läänemere idakaldal, ütles pressiesindaja.

Roomakatoliku kiriku apostellik administraator Eestis peapiiskop Erwin Josef Ender märkis, et Balti riikide katoliku piiskoppide hulgas on nüüd ka esmakordselt kaks kardinalide kolleegiumisse valitud piiskoppi — Vilniuse peapiiskop kardinal Audrys Juozas Packis ja Riia peapiiskop Janis Pujats.

EELK-i peapiiskopi Jaan Kiiviti ning roomakatoliku kiriku piiskoppide kohtumine leidis aset seoses Balti riikide piiskoppide neljanda aastakonverentsiga.

Eesti, Läti ja Leedu katoliku kiriku piiskopid on kohtunud alates 1998. aastast Vilniuses, Riias ja Kaunases, tänavu leidis aastakonverents aset Tallinnas.