Väljaspool Euroopat viibivatel turistidel soovitame tulla esimesel võimalusel Euroopasse – siit on lihtsam leida transport koju Eestisse ja ka välisministeeriumil lihtsam aidata hädaolukordi lahendada, teatab välisministeerium. Vastasel korral peaks valmistuma asukohariigis pikemalt olema, kuna lennuvõimalused üha vähenevad.

Need, kes lendavad Eestisse tagasi Helsingi kaudu, peaksid olema valmis näitama oma reisi alguskohas lennufirmale tõendit (näiteks laevapilet) selle kohta, et reisi lõppsihtpunkt on Eesti. Hoolimata Soome valitsuse poolt kehtestatud uutest piiriületusjuhistest, mis hakkavad kehtima pühapäeva südaööst, saavad Eesti kodanikud ja alalised elanikud endiselt tulla Soome kaudu koju tagasi. Rahvusvahelistest lennujaamadest ja sadamatest on transiit läbi Soome lubatud. Näiteks Vantaa lennujaamast või Turu sadamast võib inimene minna Helsingisse sadamasse, et jõuda Tallinna laevale.

Lisaks eile, 19. märtsil välja kuulutatud võimalustele ja veel toimuvatele tavalendudele toimuvad lähipäevadel järgmised lisalennud:

· 21., 22., 24. ja 25. märtsil toimuvad Air Balticu erilennud Londonist Gatwicki lennujaamast Riiga. Pileti broneerimiseks palun helistada: +371 67207771. Lisainfo: https://www.airbaltic.com/et/airbaltic-lisab-lennuliine-et-tuua-tagasi-koju-baltimaade-elanikud

· Pühapäeval, 22. märtsil kl 17.40 on plaanis Air Balticu erilend Abu Dhabist Riiga. Täpsem info järgneb.

· Esmaspäeval, 23. märtsil toimub Saksamaa organiseeritud tšarterlend Argentinast Buenos Airesest Frankfurti; huvist peaks viivitamatult teada andma: +372 5301 9999.

· Esmaspäeval, 23. märtsil toimub Air Balticu erilend Tbilisist Riiga. Pileti broneerimiseks palun helistada: +371 67207771.

· Teisipäeval ja kolmapäeval, 24. ja 25. märtsil toimuvad Air Balticu erilennud Amsterdamist Riiga. Pileti broneerimiseks palun helistada: +371 67207771.

Juba varem välja kuulutatud erilennud ja - laevareisid:

· Täna, 20. märtsil kell 22.00 väljub lennufirma LOT lend Varssavist Vilniusesse, mida korraldab Kidy Tour. Info ja registreerimine toimub läbi veebilehe: https://www.kidytour.lt/skrydis-varsuva-vilnius; Leedu palub lennule soovijatest lisaks teada anda enda Välisministeeriumi aadressil consul.pl@urm.lt.

· Laupäeval, 21. märtsil kell 10.00 väljub Tallinnast erilend Faro lennujaama Portugalis saabumisega kell 13.10. Eesti Kergejõustikuliiduga koostöös toimuv erilend Farost Tallinnasse väljub samal päeval 21.03 kell 14.00 ja saabub Tallinna kell 20.40. Kõik kellaajad on kohaliku aja järgi. Lennud teostab SmartLynx Airlines Estonia, lennule saamiseks palume ühendust võtta WRIS reisibüroo kontaktisiku Sirli Sikoviga – sirli@wris.ee. Lisainfo: https://www.wris.ee/est/avalehe-kategooriad/top-tooted.p/evakuatsioonilend-faro--tallinn-21-03-2020-2347

· Laupäeval, 21. märtsil kell 11.00 väljub Nordica lend Ühendkuningriigist Norwichist Stockholmi (11:00-14:25) ja sealt edasi lend Stockholmist Tallinna (14:50-16:50). Osta pilet: www.nordica.ee/lendamekoju

· Pühapäeval, 22. märtsil kell 14.00 väljub Kiievist Boryspili lennujaamast lend Tallinnasse, mis võtab peale kõik Eesti kodanikud, kes soovivad Tallinnasse jõuda. Lennu teostab Skyup Airlines ja otselingi Tallinna lennule leiab siit. Liinilennud Kiievist lõppesid 17. märtsil ja praeguse seisuga on see ainus võimalus lähiajal Kiievist Tallinnasse lennata.

· Nordica teatas 19. märtsil Facebookis, et on valmis tegema erilendu Hispaaniast Malagast. Huvist saab teada anda: www.nordica.ee/lendamekoju

· Tallink muutis välisministeeriumi palvel alates eilsest, 19. märtsist kuni 22.märtsini (kaasa arvatud) Megastar viimase väljumise aega Helsingist Tallinnasse ja lisab neli reisi. Megastar väljub kell 23.00. Piletimüük toimub sadamas kuni 22.50.

Veel on meile teadaolevalt võimalik liituda ka tavalendudega tagasipöördumiseks Balti riikidesse:

· Kaugematest sihtpunktidest võimalik lennata näiteks Helsingisse + laev Tallinnasse

· Edinburgh (Ryanair, 23.03)

· Frankfurt (Lufthansa, kuni 31.03; 2x päevas)

· Istanbul (Turkish Airlinesi 21., 24, 25., 26. märtsi lennud hetkel plaanipärased. Alates 19.03 peatas Turkish Airlines lennuühenduse Läti, Poola, Portugali, Maroko, Liibanoniga, Usbekistaniga, Moldovaga, Gruusiaga, Taiwaniga ja alates 20.03 Luxembourgi ja Maltaga)

· London (Ryanair, viimane lend 23.03; Easyjet 2x nädalas)

· Minsk (Belavia, järgmised lennud 26.03, 28.03)

· Stockholm (esimene võimalik LOTi lend 29.03; Nordica erilend marsruudiga Norwich-Stockholm-Tallinn 21.03, registreerida saab www.nordica.ee/lendamekoju)

· India-Euroopa vahelised lennud toimuvad vähemalt kuni 22. märtsini.

· Vietnamist Euroopasse Qatar, Emirates, Turkish ja China Airlines. Lennugraafiku info 1 päev ette http://noibaiairport.vn/HOME/Lichbay.aspx; Noibai lennujaama hotline: 1900 636 535

Broneeringute tegemiseks palub välisministeerium pöörduda reisikorraldaja poole.

Eesti Turismifirmade Liit on andnud teada liikmetest, kelle poole võivad Eesti kodanikud ja alalised elanikud pöörduda võimaliku abi saamiseks transpordiks praegusest sihtkohast Eestisse. Nad juhivad tähelepanu, et igaüht ei pruugi olla võimalik abistada, kuna kõik sõltub asukohast ning sellest, kas ja millised lennuvedajad praegu veel opereerivad.

Ühendust võib võtta järgnevate reisifirmadega:

Estravel: estravel@estravel.ee tel: +372 6 266 266
Baltic Tours: klienditeenindus@baltictours.ee
CWT Estonia: city-ee@mycwt.com
Go Travel: ariklient@gotravel.ee
Reisibüroo Atlas: tartu@atlas.ee
WRIS: tellimus@wris.ee

Välisministeerium jätkab tihedat suhtlust nii reisifirmade kui ka teiste Euroopa Liidu riikidega, et mõnes kaugemas sihtkohas meile teadaolevalt tagasipääsu võimaluseta olevad eestlased saaksid võimalikele evakuatsioonilendudele. Tuleb arvestada, et lendude maksumus varieerub ja oleneb lennu täituvusest.

Kui olete välismaal sattunud lõksu ja ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palun andke sellest märku numbril +372 5301 9999 (24h).

Seoses võimalike uute reisipiirangute kehtestamisega või transpordiühenduste katkemisega palume kõikidel reisil viibivatel eestlastel naasta võimalusel kiiremas korras koju või valmistuda asukohariigis pikemalt olema.