Kuna Saksamaal suri lindude gripi H5N1 tüvesse kodukass, arutas Euroopa üldise toiduahela ja loomatervise komitee täna koduloomade ohutusega seotud küsimusi. Komitee seisukoht on, et kasside sulgemine siseruumidesse ei ole vajalik, teatas põlluministeeriumi pressiesindaja.

Kasse soovitatakse hoida siseruumides vaid kolme kilomeetri raadiuses piirkonnast, kus lindude gripp on avastatud. Kuna Eestis ei ole lindude grippi avastatud, ei ole siin kasside sulgemine siseruumidesse vajalik.

Lindude gripi ülekandumist koertele ei ole maailmas registreeritud.

Surnud kass leiti Läänemeres asuvalt Rügeni saarelt, kus varem on kümned linnud linnugrippi nakatunud.

Kassid saavad linnugripi nakatunud linde süües. Eelmise aasta augustis suri linnugripi tõttu kolm kassi Vietnamis, 2004. aasta oktoobris aga surid linnugripi tõttu Tai eraloomaaias mitukümmend tiigrit.

Linnugripp on jõudnud Eestist umbes vähem kui 300 kilomeetri kaugusele, nimelt leiti Rootsi kagurannikul Oskarshamnis kaks parti, kes olid surnud inimesele ohtlikku H5N1-tüvelisse viirusesse.

Linnugripi Eestisse jõudes tuleb inimestel hakata hoolsamalt täitma hügieeninõudeid. Inimene ei saa viirust toidust, kui see on korralikult läbi kuumutatud.

Ohtu tuleb selgitada lastele, sest nemad on haugusetekitaja suhtes eriti vastuvõtlikud. nii näiteks tuleks neil keelata nii süütu tegevus nagu tiigi ääres partide söötmine, sest inimestele ohtlikku viirust kandvad sulelised paterdavad ka kaldal ja nii võivad nende tänavatolmus lenduvad eritised pere pisemaid ja lapsi nakatada.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel on linnugrippi haigestunud tänavuse aasta alguse seisuga 169 inimest, neist 91 on surnud.

Linnugripi peiteaeg on inimestel on seitse päeva. Haigus algab ägeda palavikuga (üle 38 kraadi). Tunnuseks silmapõletik ja alumiste hingamisteede vaevused: köha ja hingamispuudulikkus. Esineb ka gripile iseloomulikku liigesvalu.