Kasjanov leiab, et praegune majanduskriis on küll ülemaailmne, kuid Venemaa majanduslikud hädad ei ole esmajärjekorras mitte finantsilised, vaid lähtuvad Venemaa senisest valitsemissüsteemist. Tema hinnangul ei teinud Vene võimud viimase nelja-viie aasta jooksul midagi, et majandust mitmekesistada, vaid kogu sissetulek põhines nafta ja gaasi välismaale müümisel. "See on kriisi peamiseks põhjuseks," ütles Kasjanov videointervjuus venekeelsele Delfile.



Vahendid kriisist väljumiseks on Kasjanovi sõnul lihtsad: tuleb lähtuda Venemaa huvidest, mitte praeguste võimukandjate vigadest.

"Igasugune teisitimõtlemine on Venemaal praegu keelatud. Vabadusearmastust ja võimuladviku arvamusest erinevate mõtete väljaütlemist kiusatakse taga. Seadusetus Seadusetus tugevneb iga päevaga. See on Vene opositsiooni nõrkuse peamiseks põhjuseks," selgitas ekspeaminister venemaa opositsiooni praegust olukorda.


Nord Streami gaasitoru mööda peaks liikuma gaas, mida aga praegu pole, sest mitte ühtegi sammu pole tehtud, et võtta kasutusele uusi gaasimaardlaid, leiab Kasjanov ja on seisukohal, et gaasijuhet kasutatakse eelkõige poliitilistel eesmärkidel.


Peamine põhjus on selles, et Venemaa juhid omavad teisi väärtushinnanguid, kui tema naabrid, vastas Kasjanov küsimusele, miks Venemaa ei saa hästi läbi paljude oma naabritega. Samuti toonitas ekspeaminister, et põhjusi tuleb otsida "imperialistlikust sündroomist", mida Venemaa endiste liiduvabariikide suhtes tunneb.


"Ma tahan rõhutada, et kolm ja pool aastat nendest neljast aastast, mil ma peaminister olin, tundsin ma reformide läbiviimisel president Putini toetust. See oli majandusliku arengu jaoks äärmiselt oluline. Me tagasime järjekindla majanduskasvu ning lahendasime mitmeid sotsiaalseid probleeme. Viimase poole aasta jooksul aga erimeelsused presidendiga kuhjusid ning need olid peamiselt seotud maailmavaateliste küsimustega - suhted teiste riikidega, suhted kodanikega, äriringkondadega - need erimeelsused osutusid peamisteks põhjusteks, miks meie valitsus maha võeti," valgustas Kasjanov oma peaministrikarjääri lõpu tagamaid.



Hoolimata sellest, et Venemaa on juba 20. sajandi algusest olnud nn riigikapitalismi näiteks, usub Kasjanov, et liberaalne kapitalism on Venemaal võimalik. "Selleks, et reforme läbi viia, tuleb neid ka rahvale selgitada."