Keskuse tegevust finantseerib hasartmängumaksu nõukogu, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Nõustamiskeskuse asutamine on tingitud mängurite suurest arvust ja nende hulga pidevast kasvamisest,” selgitas hasart-mängu nõustamiskeskuse juhataja Pille-Riin Kaare. “2004. aasta uurimuse kohaselt oli Eestis hasartmängusõltlasi 20 000 ringis, mis on isegi suur hulk. Kaks aastat hiljem oli mängurite arv tõusnud aga üle 35 000 inimese.”

Eesti hasartmängusõltlaste ühingu juhataja Leonhard Puksa nõustub Kaarega selles, et kasiinosõltlaste probleem on Eestis enam kui terav. “Mänguritele nõustamiskeskuse loomine on väga vajalik samm,” tähendas ta. “Probleemi lahendamiseks tuleb seda teadvustada ning abivajajatega tegelema hakata.”

Puksa nentis, et loodetavasti muutub tulevikus ka ühiskonna suhtumine mänguritesse. “Kasiinosõltlased kannatavad oma kire tagajärjel samamoodi nagu kõik haiged inimesed,” tähendas ta. “Ometi ei heideta nalja südamepuudulikkuse üle, küll aga naeruvääristatakse mängureid.”

Psühholoog Pille-Riin Kaare viitas sellele, et paljud kasiinosõltlased on juba varasematel aastatel nõustamiskeskuse järele küsinud ja selle vajalikkust toonitanud.

“Juba täna, keskuse esimesel tööpäeval on abivajajad seanssidele registreerunud ja nõustamisel käinud,” märkis Kaare, kes keskuses ka ise psühholoogina tegutseb. Ülejäänud personal koosneb neljast eesti- ja kahest venekeelsest nõustajast.

“Kontoris on kogu aeg kohal neli spetsialisti, väljaspool seda tegutseb veel kaks perenõustajat ja üks venekeelset abi andev psühholoog,” rääkis Kaare kolleeg Aili Maar.

Maara sõnu kinnitas ka Kaare, kes teadis rääkida, et esimesed laiendused on plaanis juba järgneva kuue kuu jooksul. “Tahame koolitada nõustajaid Tartus ning loodetavasti ka Narvas või Kohtla-Järvel,” ütles ta.

Hasartmängu nõustamiskeskus asub aadressil Liivalaia 21. Keskuse lühinumber on 15 410. Telefoniliinid on avatud tööpäevadel kella kümnest hommikul kuni kella kuueni õhtul.

Nõustamiskeskuse töötajad on professionaalid, kes annavad kliendile kõrgetasemelist abi. Psühholoogiline nõustamine toimub nii eesti kui ka vene keeles. Psühholoogilist abi antakse vajaduse korral ka mängusõltlaste pereliikmetele.

Nõustaja aitab mänguril korraldada ka võlgade tagasimaksegraafikuid. Soovi korral on tagatud kliendi täielik anonüümsus. Nõustamisseansid on tasuta nii kliendile kui ka tema pereliikmetele.

Septembris avatakse ka nõustamiskeskuse veebilehekülg www.15410.ee.