"Eestlaste mustamine fašistide käsilastena on hästi sissetöötatud narratiiv - seda on pidevalt kasutatud ja kasutakse kahjuks ka edaspidi. Avalduse räigust võib ehk seekord seostada Venemaa presidendivalimiste lähenemisega, kuna Kremlil on vaja pidevalt meenutada "välisvaenlast"," ütles Eesti Välispoliitika Instituudi juht ning Tartu ülikooli Balti poliitika professor Andres Kasekamp Delfile.

"Eks see on loomulik, et nad otsust taunivad. Iga kord, kui me selle vabadusvõitlejate teema üles võtnud oleme, siis Venemaa kasutab olukorda ära. Ma täpselt ei tea, mis seal avalduses on, aga eks see kindlasti selles võtmes ole, et meid kujutatatakse natside ja fašistidena," lisas välispoliitika ekspert.

Kasekampi sõnul on selline käitumine Venemaa pikaajaline Eesti ja Balti riikide mainekahjustamise kampaania projekt ning see jätkub igal juhul iga kord, kui anname meile mingi võimaluse selle pasundamiseks. "Kuivõrd lärmakalt või räigelt nad seda teevad on muidugi maitseasi, aga võimalust nad kasutamata ei jäta," ütles Kasekamp.

Riigikogu võttis teisipäeval 71 poolthäälega vastu avalduse, millega tunnustas neid kodanikke, kes aitasid riiki luua või omariiklust de facto taastada.

Venemaa välisministeerium taunis kolmapäeval riigikogus teisipäeval vastu võetud iseseisvuse taastajate tunnustamisavaldust, nimetades seda ajaloo võltsimiseks.

"Kahjuks on soov kinnistada avalikus teadvuses müüti niinimetatud nõukogude okupatsioonist, ning panna võrdusmärk fašistliku Saksamaa ning Euroopa pruunist katkust vabastanud Nõukogude Liidu vahele muutunud ametliku Tallinna jaoks kinnisideeks," ütles oma kommentaaris Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova BNS-ile.