Eesti välispoliitika instituudi direktor ja Tartu ülikooli Balti poliitika professor Andres Kasekamp ütles BNS-ile, et Läti ennetähtaegsete parlamendivalimiste tulemus ei olnud „väga suur üllatus“.

Politoloog märkis, et Üksmeele Keskuse tõus ning Ühtsuse langus olid oodatud ning peamine küsimus oli see, kui palju hääli kogub endise presidendi Valdis Zatlersi loodud Zatlersi Reformipartei (ZRP). „Zatlersil läks palju paremini, kui oodatud,“ sõnas Kasekamp, märkides, et paljud valijad langetasid oma otsuse viimasel minutil.

„Zatlers läks referendumit välja kuulutades välja väga suurele riskile,“ viitas Kasekamp juulikuisele rahvahääletusele, kus rohkem kui 90 protsenti osalenuist pooldas vana seimi laialisaatmist. „Selgus, et risk õigustas ennast.“

Samas osutas Kasekamp, et väga hea tulemuse tegi rahvuslaste ühendus Kõik Lätile - Isamaale ja Vabadusele, kes jäi küll neljandaks, ent kahekordistas oma häältesaaki. Selle ühe põhjusena tõi ta esile asjaolu, et rahvuslased ei kuulunud valitsusse.

Politoloog pidas tõenäoliseks, et uue võimuliidu moodustavad ZRP, Ühtsus ja rahvuslased. „Üksmeele Keskuse kaasamise järele ei ole suurt vajadust, kui just rahvuslased ei hakka liiga suuri nõudmisi esitama,“ sõnas Kasekamp. „Need kolm saaksid kokku piisavalt tugeva koalitsiooni.“

Samuti pidas Kasekamp tõenäoliseks, et peaministrina võib jätkata Valdis Dombrovskis Ühtsusest ning Zatlersist saab parlamendi spiiker. Politoloog sõnas, et ZRP nõrgemaid kohti oli nende peaministrikandidaat ning see võib olla märk sellest, et Zatlers arvestas pigem Dombrovskise jätkamisega ning soovis endale esindusfunktsiooni.

„Spiikrina ei lange talle vastutus kärbete eest ning samas saaks ta iga päev pildil olla,“ ütles Kasekamp ja lisas, et Lätis on spekuleeritud ka võimaluse üle, et juunis riigipeavalimistel Andris Bērziņšile kaotanud Zatlers võib nelja aasta pärast uuesti presidendiks kandideerida.

Dombrovskise jätkamise kohta ütles Kasekamp, et „see oleks ka teistele mugavam variant, sest Lätil on mitu rasket aastat veel ees“.

Kasekampi hinnangul on rahvusvaheline ootus Dombrovskise jätkamiseks väga suur. „Dombrovskise jätkamine saadaks teistele Euroopa probleemsetele riikidele sõnumi – karme kärpeid läbi surunud valitsusjuht valitakse ametisse tagasi,“ sõnas ta.

Lätis laupäeval peetud ennetähtaegsed parlamendivalimised võitis esialgsete valimistulemuste kohaselt venemeelne vasakühendus Üksmeele Keskus, kes saab uues seimis 31 mandaati.

Endise presidendi Valdis Zatlersi sel suvel loodud Zatlersi Reformipartei (ZRP) oli teisel kohal 22 ja peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristlik erakond Ühtsus kolmandal kohal 20 mandaadiga.

Rahvuslaste ühendus Kõik Lätile - Isamaale ja Vabadusele saab 14 ning mõjuka Ventspilsi linnapea Aivars Lembergsi rahastatud Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) 13 parlamendikohta.

Ülejäänud parteid ei suutnud ületada parlamenti pääsemiseks vajalikku viieprotsendist valimiskünnist. Seimi ukse taha jäi ka Läti Esimene Partei / Läti Tee eesotsas ühteviisi Lembergsiga oligarhiks peetava Ainars Šlesersiga.

Eelmises, 2010. aasta oktoobris valitud seimis oli Ühtsusel 33 , Üksmeele Keskusel 29, Roheliste ja Talurahva Liidul 22 ja rahvuslastel kaheksa mandaati.