Kasahstani presidendil on kavas on kohtumised presidendi Toomas Hendrik Ilvese, riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga, ütles Delfile välisministeeriumi pressiesindaja.

Visiidi käigus arutatakse kahepoolseid suhteid, keskendudes peamiselt majandusteemadele. Samuti käsitletakse Euroopa Liidu ja Kasahstani suhteid ning olukorda Kesk-Aasia regioonis.

Nasarbajevi visiidi ajal tulevad lisaks kõne alla ka julgeolekupoliitika ja rahvusvaheliste organisatsioonidega seonduvad teemad.

Endine tippkommunist Nazarbajev on valitsenud naftarikast Kesk-Aasia riiki alates 1980. aastatest, mil Kasahstan kuulus veel Nõukogude Liitu. Koos Usbekistani presidendi Islam Karimoviga on ta kõige pikemat aega võimul olnud riigijuht endises Nõukogude Liidus.

Algav ametiaeg on Nazarbajevi neljas, kuigi esimest ametiaega pikendati referendumiga märkimisväärselt. Nazarbajevi nõunikud on ennustanud, et ta kandideerib 2016. aastal uuesti ja seda nii kaua kuni tervis lubab.

Kolmandat aastakümmet riigipea ametis olev Nazarbajev vannutati taas ametisse läinud nädalal. Nazarbajev võitis hiljutised valimised 95 protsendiga häältest, ent rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul olid valimised vabadest ja ausatest kaugel.

President Toomas Hendrik Ilves õnnitles Nursultan Nazarbajevit tema tagasivalimise puhul Kasahstani riigipeaks. Ilves märkis kirjas, et on veendunud heade kahepoolsete suhete jätkumises Eesti ja Kasahstani vahel ka tulevikus.

Kasahstani presidendi pressitalituse teatel õnnitles Nazarbajevit telefoni teel ka Eesti endine president Arnold Rüütel.

President Ilves ja peaminister Andrus Ansip on varem korduvalt edastanud Nazarbajevile kutse külastada Eestit ning Kasahstani riigipea lubas seda teda esimesel võimalusel.