Esmaspäeval toimunud kohtumisel ütles Kussainov Eesti majandusministrile Juhan Partsile, et hiinlased on oma kuuerajalise, pea 3000 kilomeetrit pika kiirteega juba lõpule jõudmas, Kasahstan ja Venemaa on oma tee-ehitusega suhteliselt algusjärgus. Samas loodavad nad aga lähema kahe-kolme aastaga oma osa valmis ehitada, vahendas majandusministeeriumi pressiesindaja.

Kiirtee põhjapoolseimaks punktiks on planeeritud Sankt Peterburg ja Euroopa Liitu siseneks kiirtee oma põhjapoolses otsas Kussainovi sõnul just Eesti kaudu.

Kohtumisel tõdesid osapooled, et senine kahe riigi koostöö transpordi ja logistika vallas on olnud edukas, aga võimalusi on oluliselt enamaks. Kasahstani kuulumine tolliliitu koos Valgevene ja Venemaaga võimaldab riigi transpordiministri sõnul senisest märksa kiiremaid ja mahukamaid kaubavedusid läbi Eesti süvasadamate.

Kasahstan loodab juba lähitulevikus käima panna lennuliini Tallinna suunal. Samuti on kasahhide hinnangul perspektiivikas korraldada üle Atlandi lende läbi Tallinna.

Kasahstanile pakub huvi ka koostöö Eesti mereakadeemiaga. Kasahhid plaanivad Kaspia meres alustada nafta puurimisega ja vajavad seetõttu kvalifitseeritud meremehi, kes suudaksid teenindada naftatankereid ja puurtorne. Mereakadeemia on ette valmistamas sobivaid venekeelseid õppeprogramme ja valmistub vastu võtma tudengeid Kasahstanist.