Keskkonnauuringute Keskuse OÜ küsis terviseametilt, ega nemad juhuslikult ei peaks oma tegevust koroonaviiruse leviku tõttu ajutiselt peatama.

Nimelt teostab keskus Eestis põhjavee seiret, mille raames mõõdetakse veetaset puurkaevudes ning võetakse veeproove. "Seoses COVID-19 viiruse levikuga tekkis meil küsimus, kas nimetatud tegevuse käigus on oht viirusega saastada põhjavett?" uuris kvaliteedijuht Urmas Muinasmaa terviseametilt.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Lauri Liepkalns andis vastuseks põhjaliku arutluse, milles peitub ka ameti hinnang: põhjavee seirekaevudest analüüside võtmist võiks jätkata.

Otsus tugineb Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) tehnilisele lühikokkuvõttele, kus on leitud, et kuigi viiruse mõningane püsivus joogivees on võimalik, puuduvad praegu tõendid selle kohta, et koronaviirused esineksid pinna- või põhjavees või leviksid saastunud joogivee kaudu.

Seejuures märgib Liepkalns enne seisukohani jõudmist, et uue koroonaviiruse SARS-CoV-2 säilivus väliskeskkonnas pole hetkel täpsustatud.

"Teiste koroonaviiruste keskkonnastabiilsust hindavate uuringute kohaselt võib viirus säilida erinevatel pindadel soodsatel tingimustel (6-8°C ja niiskus) kuni 9 päeva. Samas on võimalik viirust pindadelt tõhusate puhastamisviiside ja puhastusvahenditega eemaldada," lisas ta.

Samuti märgib ta, et kuigi koroonaviirused levivad enamikel juhtudel piisknakkusena ja kontakti kaudu, ei ole välistatud ka muid levimisviise.

Siiski soovitab terviseamet proovivõtjate ja teiste inimeste nakatumise ohu vähendamiseks lähtuda üldisest soovitusest: vältida rahvarohkeid kohti ning hoida distantsi inimestest, kellel on köha, nohu või muud võimalikud koroonaviirusele viitavad sümptomid.

"Käesoleval ajal oleks üleüldiselt mõistlik järgida head käte hügieeni ning igasuguse riski vältimiseks kaaluda ka põhjaveega kokku puutuda proovivõtuvarustuse desinfitseerimist," lisas Liepkalns.

"Hetkel pole vajalik seada piiranguid Saaremaa ja Itaalia võistkonna vahelise võrkpallivõistlusele," on vaid üks näide möödalaskudest terviseameti otsutavate seisukohtade komplektist. Loodetavasti ei taba sama saatust keskkonnauuringute keskusele jagatud arvamus.

Koroonaviirus levib neljal viisil
Märtsi keskpaigas ilmunud töö näitas üheselt, et viirus püsib nakatamisvõimeline vähem kui viie mikromeetris läbimõõduga tilkades vähemalt kolm tundi, mis tõestab aerosoolina leviku võimaluse. Nõnda kirjutas terviseameti inspektor möödunud reedel päästeametile.


Seega levib ka terviseametile teadaolevalt uus koroonaviirus neljal viisil: piisknakkusena, pindadele maandudes, fekaalaine vahendusel ja aerosoolina.


Nakatamisvõimeliste osakeste arv vähenes uuringu kohaselt kolme tunni jooksul jooksul üle kuue korra. Poole võrra vähenes nende hulk veidi enam kui tunniga.


Viroloog Irja Lutsar ütles Delfile, et see kolm tundi on vaid eksperimendi tingimustes ja õhus viirus nõnda kaua vastu ei pea. Teine asi on aga siseruumides viibimine. "Kaubanduskeskustesse ei tohiks praegu kellelgi asja olla," ütles Lutsar.