Delfiga kõnelenud Mark on lootusrikas ja loodab reedesel kohtumisel kultuuriministeeriumis kuulda, millised plaanid ministeeriumil muuseumiga on. Eile Vikerraadio saates „Reporteritund“ kõnelenud kultuuriminister Rein Lang ei välistanud isegi kunstimuuseumi sulgemist.

„Kuna mul on eemisest nädalast kantsler Siim Suklese kinnitus, et muuseumi kinni ei panda, siis ma usun kainet mõistust ja loodan, et tegemist on eksitusega,“ ütles Mark. Tema sõnul võis minister Lang mõelda Vallikraavi tänaval asuva kunstimuuseumi hoidlate maja sulgemist, aga mitte kogu muuseumi sulgemist.

„Ma arvan, et tuleb säilitada rahu,“ ütles Mark. „See oleks üle mõistuse kui muuseum kinni pannakse.“ Margi sõnul on muuseumil võimalik edasi tegutseda ja ka ministeeriumist on talle kinnitatud, et ostitakse uut maja.

Kodu kahes majas

Tartu kunstimuuseum tegutseb praegu kahes hoones — Vallikraavi tänava amortiseerunud majas hoitakse kogusid ja näituste maja asub Raekoja platsil, mida Margi sõnul küll Kumuga võrrelda ei anna, kuid näitusi korraldada võimaldab.

„Me oleme siiamaani virelenud, aga praeguses olus ei ela hästi ükski muuseum,“ kõneles Mark. „Meile oleks vaja uut maja ja eelarvesse ka natuke raha juurde, et me oleks jätkusuutlikud, praegu me maksame oma teenitud raha kütte ja elektri arveteks ning palkadeks. Loogiline oleks, et raha, mis me teenime, saaks me panna uutesse raamatustesse või näitustesse.“

Muuseumi tänavuses eelarves on majanduskuludeks 52 427 eurot ning palkadeks 218 157 eurot. Omatulu piletite ja väljaantud raamatute müügist teenib muuseum üle 30 000 euro.

Mullu külastas Tartu kunstimuuseumi üle 16 000 inimese ja varasematel headel aastatel on külastajate arv olnud Margi sõnul 18 000 lähedal. Enam kui 20 000 külastajani tema hinnangul Tartu suuruses linnas ei saagi püüelda.

Mark kiitis oma töötajaid. „Meie inimesed teevad ääretult tublit tööd ja meie kogud on kindlates kätes.“

Tartu kunstimuuseumi kogud jäävad Margi sõnul umbes veerandi võrra alla Kumu kogudele. Suure osa muuseumi kogudest moodustavad Pallase ennesõjaaegsed kunstikogud ning ka pärast seda on kunsti ostetud. Kogud on aga hindamatu väärtusega.

Ministril võib olla plaan muuseum sulgeda

Vastates eilses raadiosaates ajakirjaniku küsimusele, kas Tartu kunstimuuseumi võib ees oodata sulgemine, ütles Lang, et ta ei välistaks seda. Langi sõnul on Vallikraavi tänaval asuv kunstimuuseumi maja tänaseks oma aja lõplikult ära elanud.

„Kui ei ole seda maja, siis järelikult tõstatub küsimus, kuhu need kunstiväärtused pannakse. Need on täna muide hävimisohus ja täiesti selge, et Kumule dubleerivat kunstimuuseumi Tartusse ehitama ei hakata,“ rääkis Lang. „Meil on üks Eesti Vabariigi kunstimuuseum, kes peab hoolitsema, et riigi kunstivarad oleks kindlates kätes.“

Kumusse nad ei mahu

Langi sellisest jutust võis jääda mulje, et kõige lihtsam on Tartu kunstimuuseumi kogud Kumusse kolida. Mark seda ei usu, sest tema sõnul ei mahu nende kogud Kumusse.

Ka Delfiga kõnelenud kauaaegne Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Marika Valk ütles, et ei saa sellest situatsioonist aru. Ka temale jäi mulje nagu tahaks minister Tartu kogud Tallinnasse kolida, samal ajal aga otsitakse Tartus muuseumile sobivat uut maja. 

„Sellist muuseumi on Lõuna-Eestisse väga vaja,“ märkis Valk. „Me ei saa kogu kultuuri koondada ainult Tallinnasse.“

Tartu kunstimuuseumi Vallikraavi maja on küll väga amortiseerunud, aga Valgu sõnul on tartlased väga kõvasti vaeva näinud ja Raekoja platsil väga häid näitusi korraldanud. Ka Valk nentis, et Tartu kogud Tallinnasse ei mahu, vastasel juhul tuleks Kumus mõned näitusesaalid sulgeda.