"Täna juhtunu oli tõeline üllatus," tunnistas Reformierakonna fraktsiooni juht Kristen Michal Delfile. "IRL ja Keskerakond on sõnades SMS-laenude piiramise poolt olnud ja me eeldasime, et nad toetavad eelnõu."

Michali sõnul oli selle eelduse aluseks IRLi ja Keskerakonna jutt ja see, et nad ei avaldanud vastasseisu ka eelnõu menetlemise ajal komisjonis.

"Olin ise saalis ja nägin, et IRL saadikud meie kõrval olid kohal, arutasid, seejärel jälgisid hääletustablood ja jätsid hääletamata," süüdistas Michal opositsiooni eelnõu läbikukutamises. "Miks? Kas see oli poliitmängurlus SMS-laenudega või midagi varjatumat, saame meie vaid oletada."

Michal kinnitas, et koalitsioon annab homme eelnõu uuesti sisse ja teeb kõik, et see vastu võetud saaks. "Seekord targemana, et IRL ja Keskerakond ei toeta tegelikult SMS laenude piiramist," lisas Michal.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) frakstiooni esimees Karel Rüütli tunnistas, et kiirlaenuturgu piirava ja laenuvõtjaid senisest enam kaitsva seaduse vastusvõtmine on sotside jaoks põhimõttelise tähtsusega küsimus.

"See, et antud seadus ei kogunud täna vajalikku 51 poolthäält, tähendab, et koalitsioon esitab antud eelnõu neljapäeval uuesti riigikogu menetlusse," ütles Rüütli.

Tema sõnul on kõik eeldused selleks, et riigikogu suudab põhjalikult läbi arutatud seaduse veel veebruaris kinnitada. "Kindlasti ei jää seaduse vastuvõtmine sotsiaaldemokraatide taha," kinnitas Rüütli ja avaldas lootust, et ka opositsioonisaadikud toetavad uuel katsel muudatusi, mis kaitsevad laenuvõtjaid kõrgete intresside ja lepingutasude eest, mida kiirlaenufirmad neile täna peale suruvad.

Valitsusliit pole enam töövõimeline

Seevastu oposistiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) frakstiooni esimees Urmas Reinsalu ütles, et valitsusliit pole enam töövõimeline.

"Valitsuse poliitikat viib ellu valitsusliit ja vastutab selle teostamise eest," ütles Reinsalu. "Kui valitsusliit ei suuda valitsuse eelnõudele tagada hääli, siis on valitsusliit kaotanud tegeliku töövõime."

Praegune valitsusliidu poliitikute hädaldamine, et miks IRL ei andnud piisavat poolthääli, tähendab Reinsalu sõnul, et ilma IRL-ta ei saa enam valitsusliit toimivalt tagada eelnõude menetlemist. "Loomulikult tuleb IRL appi," lubas ta.

Ka Reinsalu soovitas koalitsioonile esitada see eelnõu uuesti. "Küll IRL siis oma häältega tagab mõistliku eelnõu vastuvõtmise," lubas ta. "Vajadusel saab teha ka riigikogu täiendava istungi."

Reinsalu meenutas, et varasemate koalitsioonide ajal on riigikogus koalitsioon häälte puudujäämise korral palunud opositsiooni toetust. "Seekord see valitsusliidust ilmselt kedagi ei huvitanud," lausus ta.