"Ütlesin koolis naistele, et kui tahate päikest võtta, minge lõunasse, sest suvi tuleb jahe," räägib Pärnumaal Lõpe põhikoolis loodusaineid õpetav Maalehe ilmatark Ilmar Tiismaa.

Kui tõsiselt Tiismaa seda lõunamaale sõidu soovitust mõtles, on raske arvata. Aga et suvi sant tuleb, seda mõtleb mees täiesti tõsiselt.

21. mai on taevaminemise püha ehk 40. päev pärast esimest ülestõusmispüha. Kui sel pühal puhub külm põhjatuul, peab kogu suve kasukat käistpidi kaasa vedama. Nii ennustab vanarahvatarkus.

Maaleht päris suve kohta aru peaaegu kõigilt oma ilmatarkadelt, ning kui need summeerida, kippus keskmine jääma vägisi kehvapoolsema suve kanti.

"Ajaloos on tihti nii olnud, et kui on majanduskriisid, kaasnevad ka ilmaikaldused," on Võrumaa mees Jaan Allas, ilmatark Rõuge vallast, täheldanud.

"Ka suvi jääb üldiselt külmaks ja kuivaks, sügise poole ehk tuleb väheke vihma, aga see tuleb sel ajal, kui vaja saaki juba salve panna," ennustab Allas, ning nagu sellest veel vähe oleks, ka juulis võib maapinnal halla tulla.

Pärnumaa ilmatarga Ilmar Tiismaa arvates tulevad kolm järjestikust kuud - mai, juuni ja juuli - keskmisest külmemad ning õige suvi ei saabu enne augustit.

Elmar Kuus ehk Kuuse-taat Põlvast on veendunud, et suvi tuleb ilus. Palju päikest, sooja ja vähe vihma. "Juuni ja juuli on kuivad, vihma peaaegu ei saja, augustis väheke hoovihma," teab Kuuse-taat. Lämmatavat 30kraadist kuumust ta ei luba. Samas tuleb suvi keskmisest Eesti suvest veidi ilusam küll. "Puhkajal ei tasu lõunamaid otsima minna, seal võib ilm meie omast kehvemgi olla."