Rootsi ravimiametile on tervishoiutöötajad teatanud kuuel korral võimalikust kõrvaltoimest, kus Pandemrixi manustamise järgselt tekkis narkolepsia. Teatised on 12-16-aastaste laste kohta, kellel ilmnesid narkolepsiale vastavad nähud 1-2 kuud pärast vaktsineerimist.

Lisaks on kõrvaltoime teatisi saatnud Rootsis patsiendid, kuid need teatised ei ole arsti poolt kliiniliselt hinnatud ja kinnitatud.

“Tänase seisuga Rootsi ravimiamet alles hindab andmeid koostöös välisekspertidega, samuti kogutakse andmeid teistest EL liikmesriikidest. Seega ei ole praegusel hetkel võimalik öelda, kas narkolepsia on seotud vaktsiiniga või mitte,” lausus Delfile Eesti ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla.

Ravimiameti kinnitusel on Euroopa liidus saanud umbes 30 miljonit isikut gripivaktsiini Pandemrixi. Euroopa ravimiohutuse andmebaasis (Eudravigilance) on lisaks neile kuuele teatisele ainult üks narkolepsia teatis, kus kahtlustatavaks ravimiks on Pandemrix. “Eestis ei ole teatatud narkolepsiast H1N1 viiruse vaktsiinide kasutamisega seoses,” lisas Uusküla.

Ka Eesti terviseametil ei ole narkolepsia ja Pandemrix-vaktsiin vahelise seose kohta andmeid.