Kas vanemahüvitis, aga samas 300-kroonine lapsetoetus tagavad positiivse iibe? Kas praegune peretoetuste süsteem vajab muutmist? Kas jõukad võiksid toetustest loobuda, küsitakse saates.

Ülekuulamisele on tunnistajana kutsutud sotsiaalteadlane ja rahvastikuministri nõunik Mare Ainsaar, kelle sõnul soosib praegune toetuste süsteem teise ja kolmanda lapse sündi, kuid pea täielikult on unustatud vajadus toetada esimese lapse sündi.

Lisaks on teadlase hinnangul positiivse iibe tagamiseks järjest olulisemaks muutunud lastepäevahoiu teenuse nõudluse täielik rahuldamine. Ainsaare sõnul on järgmised kümme aastat kriitiliselt olulised, kas me suudame pöörata oma iibe püsivalt positiivseks.

Eesti lastevanemate liidu esindajana on saates Kristiine Vahtramäe, kes ütleb, et praeguste riigieelarve kärbetega on peredelt ja lastelt ära võetud isegi sealt, kust enam võtta ei ole.

„Tänaseks on ära kaotatud ranitsatoetus, isapuhkus ja isapuhkuse toetus, imetamispuhkuse hüvitis ning 300-kroonise lastetoetuse osas on tehtud loobumisettepanek,“ teatab Vahtramäe ja tunnistab, et peretoetused on jäänud ka heal ajal vaeslapse rolli.

"Ülekuulamine" on Raadio 2 eetris laupäeviti kell 12.