57-aastane Lang on Reformierakonna liige 1995. aastast saadik, riigikogu liikmeks sai ta 2003. aastal. Aastatel 2005-2013 oli ta erinevates valitsustes järjest ametis välisministri, justiitsministri ja kultuuriministrina. Ta on Reformierakonna juhatuse liige.

Kuidas ikkagi juhtus, et vaevalt aasta tagasi minister olnud Lang loobub riigikogusse kandideerimisest? Info põhjuste kohta on vastakas. Varasematel valimistel on Lang kandideerinud kas Tallinnas või Pärnus. Nendel valimistel sattus ta aga hoopis Ida-Virumaale, kus suure venekeelse elanikkonna osatähtsuse tõttu pole Reformierakonna toetus kuigi suur.

Lang osales Reformierakonna sisevalimistel Ida-Virumaal ja sai piisavalt hääli, et pääseda kandidaatide nimekirja, ent otsustas üldse riigikogu valimistel kandideerimisest loobuda.

Kuidas Rein Lang sisevalimistel Ida-Virumaal kandideerima sattus, kui ta ise sellest huvitatud polnud, selgitas Reformierakonna piirkonnajuht Deniss Boroditš Põhjarannikule nõnda: "Küllap keegi siis pakkus Langi välja. Kuna ta ise ennast ei taandanud, siis jäigi ta nimekirja."

Lang ise Delfile olukorda täna kommenteerida ei soovinud. Pressiesindaja vahendusel lükkas ta ümber spekulatsioonid, mille kohaselt saadeti ta Ida-Virumaale selleks, et temast lahti saada.

Sõnakas poliitik

Kunagi oli Lang üks Reformierakonna staare, tema tipphetk saabus 2007. aasta riigikogu valimiste ajal, kui ta sai Reformierakonna suure võidu aastal 7025 häälega isikumandaadi.

Järgnenud aastatel hakkasid Langi aga saatma skandaalid ja tülid, sest tema mitmed ümberkorraldused Eesti õigusruumis pälvisid palju kriitikat, millele ta vastas talle omasel mürgisel moel. Mitmete asjadega, nagu uue Tallinna vangla rajamise ja uue avaliku teenistuse seaduse valmistamisega jäi ta ummikusse.

2011. aasta valimiste ajaks oli tema toetus langenud peaaegu poole võrra ja ta liigutati justiitsministri ametist kultuuriministriks. Ta ütles hiljem, et ei tahtnud enam üldse ministrina jätkata, aga peaminister Andrus Ansip palus tal väga kultuuriministriks hakata.

Ka kultuuriministrina ei kasutanud Lang võimalusi vait olla, vaid materdas endise hooga kõike ja kõiki, mis talle ei meeldinud. Järjest mitmesse tõsisesse skandaali sattunud Reformierakond soovis oma mainet muuta pehmemaks ja sõbralikumaks, mistõttu Langi väljaütlemised häirisid paljusid. Kui eelmisel aastal kultuurileht Sirbi ümber puhkenud skandaali tõttu tuli Langil tagasi astuda, olid paljud tema parteikaaslased rõõmsad.

Aasta hiljem sattus siis Lang ootamatult talle võõrale Ida-Virumaale. Kuidas see juhtus? Reformierakonna peasekretär ja nimekirjatoimkonna liige Martin Kukk kommenteeris, et ministri ametites olles pööras Lang palju tähelepanu Ida-Virumaale. "Ehkki ta kandideerimist kaalus, otsustas ta siiski seekord riigikokku pürgimise vahele jätta," selgitas Kukk.