Nimelt kirjutas eilne Eesti Päevaleht, et rahandusministeerium ja põllumajandusministeerium pole leidnud ühist keelt selles osas, kui suur peaks olema Eesti omaosalus Euroopa Liidu rahadest maaelu toetamisel, kas 15 või 25 protsenti. Sõltuvalt hinnangust on seitsme aasta jooksul võimalik sealt kokku säästa 64-114 miljonit eurot.

Päevalehe artiklis endas oli küll juttu laste ringirahast, aga ringiraha ei nõua ükski erakond sama teravalt kui SDE lastetoetuse tõstmist. "Riigieelarves leitakse sellele rahale kindlasti õilis rakendus ja puhuks, kui muud vaidlused õnnestub lahendada, olen juba valmis mõelnud, kuidas täita sellega riigi kohustusi laste ees," lausus Ligi eilses lehes.

Eile Reformierakonna juhatuse koosolekul jättis Ligi vastamata Delfi küsimusele, kas maaelu toetamise raha arvelt tõstetakse lastetoetust.

Sotsiaaldemokraadid korraldasid kümme aastat 19 euro suurusena püsinud esimese ja teise lapse toetuse tõstmiseks eelmise aasta lõpus riigikogus riigieelarve arutamisel rea ööistungeid. Nestor lausus Delfile, et lastetoetuste kahekordistamine läheks maksma 55-60 miljonit eurot aastas.

Nestori sõnul seega maaelu toetamise rahade arvelt väga palju lastetoetust tõsta ei saaks. Ta nentis, et lastetoetuse tõstmiseks vajaliku raha saamiseks on vaid kaks võimalust - suurendada tulusid või kärpida kulusid.

Lisaks lastetoetuse tõusule on sotsiaaldemokraatidel veel üks üsna kallis soov, nimelt töötuskindlustusmakse langetamine, kui töötukassa nõukogu selle langetamist soovitab. See ei mõjuta küll riigieelarvet, aga avaldab mõju riigikassale ja valitsussektori eelarvepositsioonile.

Kas praegune koalitsioon on lagunemas?

Peaminister Andrus Ansip astub lähiajal tagasi, arvatavasti teatab ta tagasiastumisest homme ja tagasiastumisavalduse teeb ta järgmisel nädalal. Koos peaministriga astub tagasi kogu valitsus ning tekib võimalus uue koalitsiooni loomiseks.

Reformierakonnal on piisavalt hääli riigikogus, et teha koalitsioon lisaks IRLile ka SDE ja Keskerakonnaga. Reformierakonna suhted senise koalitsioonipartner IRLiga on läinud väga pingeliseks, ka maaelutoetuste küsimuses kritiseerisid reformierakondlased põllumajandusminister Helir-Valdor Seederit ja süüdistasid teda teki enda peale tõmbamise katses.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk kommenteeris täna, et uut koalitsiooni eile ei arutatud, küll aga arutati Juhan Partsi küsimust, sest Estonian Air olevat pankroti veerel. Seegi on märk kasvavatest pingetest.

Nestor kommenteeris, et sotsiaaldemokraadid on andnud märku oma valmisolekust pidada läbirääkimisi ja Reformierakonna väljaütlemisest on näha, et ka nemad on valmis uue koalitsiooni loomiseks pidama lisaks IRLile läbirääkimisi ka SDEga, kui Reformierakond oma asjadega nii kaugele jõuab.