Lennuameti peadirektori asetäitja Rein Porro sõnul on kokkupõrked lindudega kujunenud Tallinna lennujaamas startivatele ja maanduvatele lennukitele tõeliseks nuhtluseks, enamik registreeritud lennuintsidentidest on seotud lindudega, kirjutab Postimees.

“Kõige hullemad ja jultunumad on kajakaparved, need ei karda mitte midagi. Paugutamine või nende pihta tulistamine aitab ainult korraks, nad tulevad kohe uuesti tagasi,” rääkis ta.

Linde meelitab lennuväljale päikese käes soojust koguv betoonrada, kus on hea jalgu soojendada, selgitas Porro. “Ja ega Tallinna kesklinnas pesitsevatel lindudel polegi muud rada oma söögimaadele lendamiseks kui üle lennuvälja.”

Ühe võimalusena võiks lennujaam Porro sõnul katsetada kajakate tõrjeks jahipistrikke, kuid seda tuleks eelnevalt ornitoloogidega arutada.

Aastaid lindude ja lennukite ühise õhuruumi jagamise probleemiga tegelnud Hollandi ornitoloog Albert de Hoon kinnitas, et lõplikult pole võimalik linnuparvi lennujaamadest välja tõrjuda.

“Ükski hirmutamisvahend, ka mitte pistrikud ja tulistamine, ei sunni linde neile meeldima hakanud kohast jäädavalt lahkuma. Ainus võimalus on muuta lennujaama ja selle ümbruse maastik ehk ökosüsteem lindudele võimalikult ebaatraktiivseks,” ütles ta.