Täna varahommikul saatis Reformierakond pressiteate, kus öeldud, et riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse esitab teabenõude, et tutvuda maaeluministeeriumi ning veterinaar- ja toiduameti omavahelise listeeriajuhtumeid puudutava kirjavahetuse ning koosolekute protokollidega. Kruuse eesmärk on selgitada välja, kas minister on avalikkusele valetanud.

ERR vahendab, et Mart Järvik (EKRE) väitis hiljuti avalikkusele, et ta kuulis M.V. Wooli kalatehase listeeriapuhangust esimest korda augustis. ETV saade "Pealtnägija" tõi välja, et minister Järviku jutus on tõsiseid vastuolusid. Nimelt saatis minister juba juulis Veterinaar ja Toiduametile põhjaliku kirja, kus pärib muuhulgas aru, miks on M.V.Wooli tehase suhtes võetud kasutusele karmid listeeriavastased meetmed.

8. oktoobril ütles maaeluminister Mart Järvik ETV "Esimeses stuudios", et sai avalikkust raputanud listeeriapuhangust teada alles augustis. "Rohkemat ma ei tea, ma olen õnnelik, et sellest mulle teatati, sest kui märtsikuus alanud case käis augustikuuni, siis mina kuulsin sellest asjast esimest korda üldse. Minul see info puudus, ja millegipärast seda infot edasi ei antud," ütles Järvik siis.

Helme: minister Järvik ei valeta

Teema kerkis üles ka eilsel valitsuse pressikonverentsil. ERRi ajakirjanik Johannes Tralla uuris, kas Vabariigi Valitsusel on selliste hämavate või valetavate ministritega (viitas Kingole - toim) topeltstandardid või on peagi oodata ka Järviku tagasiastumist.

Mart Helme kostis, et Järvik tegeleb valdkonnas võimalike ohtude kaardistamise, kõrvaldamise ja ka konkurentsireeglite rikkumise kõrvaldamisega. "Minister Järvik ei valeta. Minister Järvik ei ole saanud kogu aeg VTA-lt adekvaatset informatsiooni. VTA ei ole informeerinud ministrit nii, nagu allasutus peaks seda tegema. Ja seetõttu on minister Järvik aeg-ajalt esitanud seisukohti, mis ei ole olnud täie informatsiooniga varustatud."

Helme hakkas hoopis ERRi ründama ja väitis, et nad püüavad üles kütta järjekordset hüsteeriat. "Ärge segage normaalset tööd oma hüsteeriaga."

Peaminister Ratas ütles, et tema ei ole juulikuise kirjaga kursis. "Ma usun seda, et maaeluminister teeb kõik endast oleneva, et tagada, et ohutus- ja veterinaarnõuded oleksid täidetud."

Järvik väidab, et pole eksinud

Järvik ise ütles eile "Aktuaalsele kaamerale", et tema oli varasemalt kuulnud probleemi kohta vaid läbi meedia, mitte läbi ametkonna. Selle põhjal saatis ta ka juulis VTAle küsimused. "Mina sain info süsteemist ehk ministeeriumi majast ja meie allasutusest VTA-st kirja vastusena augustis. Ja ma ei ole eksinud, selle info ma nii ütlesin."

Opositsiooni esindaja Urmas Kruuse sõnas, et maaeluminister Järvik ja tema erakond peavad kohe lõpetama poliitilise sekkumise VTA tegevusse, sest see kahjustab rahvusvaheliselt Eesti toiduohutussüsteemi usaldusväärsust ja võib mõjuda toiduainete ekspordile laastavalt. "Juhtumite puhul, kus on kõrgendatud oht inimeste tervisele, on läbipaistvus, ausus ja sõltumatus üliolulised ja poliitiline sekkumine täiesti lubamatu," märkis Kruuse.