"See, et Keskerakond teeb nüüd Kuressaares koostööd IRL-i ja SDE-ga, võib anda head inspiratsiooni ka Toompea võimuliidu kõnelusteks," leiab Jaanus Karilaid tänases Saarte Hääles.

"Mart Mäekeri saamine Kuressaare abilinnapeaks on kahtlemata tunnustus Keskerakonnale. See, et ta peatab kuuluvuse erakonnas, on formaalsus," kirjutas Karilaid.

Mõlema Kuressaare võimuliitu kuuluva erakonna juhid, Jaanis Prii (SDE) ja Virge Pihel (IRL) kinnitasid ajalehele vastupidiselt Karilaiule, et Keskerakond ei lisandu linna juhtivasse koalitsiooni.

Kommenteerides võimalikku abilinnapea kohale asumist, ütles praegu Tallinna linnavalitsuse MTÜ Keskkonnateenused tegevjuhina ametis olev Mäeker, et pakkumine on huvitav ja ta otsustas selle vastu võtta. “Mõtlesin ikka paar nädalat. Kui aus olla, siis on see viimastel aastatel tehtud pakkumistest kõige huvitavam,” lisas Mäeker.

Kaheksa kohta Kuressaare volikogus kuulub Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale, seitse Reformierakonnale, viis Isamaa ja Res Publica Liidule ning üks Keskerakonnale. Koalitsiooni moodustavad SDE 8 ja IRL 5 kohaga ehk kokku on võimuliidus 13 inimest. Opositsiooni poolel on 7 reformierakondlast ja üks keskerakondlane.

"Reformierakond sai poolteist aastat tagasi Kuressaare rahvalt päris tugeva mandaadi ja on valmis taas valitsusvastutust kandma. Loomulikult saab valitseda vaid koalitsioonis, kuid kindlust lisab teadmine, et volikogusse naaseb Kuressaaret pikka aega edukalt juhtinud Jaanus Tamkivi," kirjutas Reformierakonda kuuluv Kalle Laanet Saarte Hääles.

Kuressaare linnavolikogu erakorraline istung peaks toimuma 16. märtsil, kus seninse linnapea Hannes Hanso (SDE) teatab ametist lahkumisest seoses minekuga riigikokku.