Delfit nõustanud eksperdi sõnul on Krossil võimalik diplomaatilist puutumatust saada juhul, kui talle omistatakse diplomaatiline pass. Sellise passi andmist reguleerib isikut tõendavate dokumentide seadus, mille kohaselt antakse selline pass vabariigi presidendile, presidendi perekonnaliikmele ning endisele vabariigi presidendile ja tema abikaasale, seisab seaduses.

Ajutiselt on aga võimalik seda passi anda ametiülesannete täitmiseks välisriigis Eesti kodanikust riigikogu esimehele ja aseesimehele; riigikogu liikmele, kui ta kuulub riikliku delegatsiooni koosseisu või esindab riiki ametiisikuna; Euroopa Parlamendi liikmele; Vabariigi valitsuse liikmele; riigisekretärile; riigikohtu esimehele; õiguskantslerile; riigikontrolörile; erialadiplomaadile; karjääridiplomaadile ja põhjendatud vajaduse korral karjääridiplomaadi kandidaadile; Eesti Panga presidendile; kaitseväe juhatajale ja diplomaatilisele kullerile diplomaatilise posti kättetoimetamiseks.

Kuigi Kross ühelegi sellisele tingimustele ei vasta, on siiski olemas seaduses ka punkt, mille järgi võib valitsus välisministri ettepanekul otsustada diplomaatilise passi andmise ka muule Eesti kodanikule, kui see on vajalik riigi ülesannete täitmiseks ja see vastab rahvusvahelisele tavale. Seega võiks Kross valitsuse hea tahtmise korral selle punkti alusel justkui diplomaatilise passi saada.

Interpoli poolt tagaotsitavaks kuulutatud Kross ütles Delfile, et diplomaatilise passi saamise võimalusest neil Reinsaluga juttu olnud ei ole. Samas lisas Kross, et vajadust selle järgi ei saa sellises ametis kunagi sajaprotsendiliselt välistada. 

Interpoli tagaotsimiskuulutusega Kross ise enda sõnutsi enam tegelenud ei ole, küll aga saatis ta väidetavalt Interpolile valitsust ja teda süüdistava Yana Toomi video. 

Krossi sõnul oli neil tegelikult erakonna liidri Urmas Reinsaluga ministri abistamisest ka juba enne valimisi juttu olnud, kuid kiire aja tõttu oli see mõte soiku jäänud. Ettepaneku nõunikuks hakata tegi väidetavalt Reinsalu Krossile ise.

Keskkriminaalpolitsei juht Krista Aas ütles hiljuti, et Interpoli poolt tagaotsitavaks kuulutatud Eerik-Niiles Krossil võib sõltuvalt riigist tulevikus välismaale reisimisega probleeme tulla.

"Reisimist see ei keela. Sõltub riigist, kuhu Kross läheb. Ta võidakse seal kinni pidada ning järgmisena võivad iga konkreetse riigi esindajad Venemaaga kontakteeruda. Iga riik käitub sellisel juhul isemoodi, kõik sõltub riigist."

Interpoli kodulehele ilmus eelmisel nädalal, kaks päeva enne kohalikke valimisi Eestis, Eerik-Niiles Krossi tagaotsimise kuulutus. Kuulutuse kohaselt otsivad Krossi taga Venemaa võimud seoses piraatluse korraldamisega.

Delfi küsis Krossi võimaliku puutumatuse kohta kommentaari ka kaitseministeeriumist, kuid sealt öeldi, et tegemist on ministri isikliku otsusega ja selle tagamaade kohta tuleks temalt küsida. Minister Reinsalut aga enne loo ilmumist kommentaariks telefonitsi tabada ei õnnestunud.