Hommikul tehtud avalduses ütles Marina Kaljurand selgelt, et ta on "veendunud, et ei ole õige jätkata välisministrina Reformierakonna juhitavas valitsuses, samal ajal konkureerides Reformierakonna kandidaadiga."

"See otsus ei olnud lihtne, sest saan aru vastutusest, mis kaasneb välisministri tööga. See samm oli raske ka isiklikel põhjustel. Täna lõpeb minu enam kui 25-aastane välisteenistus, mis on olnud minu töö, minu hobi, minu kutsumus, minu elu. Aga ma ei saa minna vastuollu oma südametunnistuse ja põhimõtetega," lisas Kaljurand.

Kaljuranna otsuse peale teatas peaminister Taavi Rõivas valitsuse kommunikatsioonibüroo kaudu järgmist: "Marina Kaljurand avaldas soovi seoses kandideerimisega lahkuda välisministri ametist, kuid mina seda vajalikuks ei pea ja palusin tal rahulikult järele mõelda. Vajadus südamega tööd tegeva välisministri järele ei kao kuhugi ka peale 24. septembrit.“

Paar tundi hiljem korraldas Kaljurand pressikonverentsi, kus teatas resoluutselt mitu korda, et täna on tema viimane tööpäev välisministrina. "Ütlesin Rõivasele selgelt, et juhul, kui ma ei osutu valituks, ei jätka ma ikkagi välisministrina," lisas Kaljurand.

Muide, väidetavalt on Kaljurand saatnud juba ka ministeeriumi töötajatele kirja, et täna on tema viimane tööpäev.

Möödus jällegi paar tundi ja peaminister Taavi Rõivas korraldas omakorda pressiürituse, kus temalt muidugi ka Kaljuranna lahkumisavalduse kohta uuriti. "Fakt on see, et välisministri ametikoht tühjaks jääda ei saa. Kui Marina soovib keskenduda presidendikampaaniale, siis ta võib võtta puhkuse ja kohtuda valijameestega," rääkis Rõivas.

Peaminister rõhutas, et oli Kaljurannale andnud mõtlemisaega, et otsustada, kas lahkuda välisministri ametist jäädavalt või naasta, kui ta peaks presidendivalimistel ebaõnnestuma. "Tuleme selle juurde tagasi, kui ta on järgi mõelnud," ütles ta.

"No kui me vaatame kehtivat seadust, siis ta on ametist vaba, kui ma viin avalduse Kadriorgu. Annan Kaljurannale veel aega mõelda, kui ta soovib teha 2,5 nädalat aktiivset kampaaniat, siis ta saab minna puhkusele," rääkis Rõivas.

"Kindlasti me tuleme teema juurde tagasi. Siis on minu väga tõenäoline valik, et mul tuleb see avaldus rahuldada, aga on ka elu peale presidendivalimisi ja meil on võimalik tagasi tulla. Veel eile õhtul oli Marina Kaljurand enda sõnul kahe vahel. Ma rõhutan ka seda, et ühelgi hetkel ei ole ma nõudnud, et ta peab ametist lahkuma kandideerimise ajaks," väitis Rõivas.

Seaduse järgi ongi Rõivasel nüüd aega 30 päeva, et Kaljuranna lahkumisavaldus rahuldada ja viia see presidendile. Marina Kaljurand aga peaks nüüd alates esmaspäevast kas jätkama välisministrina või siis juhul, kui Rõivas pole selleks ajaks avaldust rahuldanud, minema puhkusele. Vastasel juhul peaks Kaljurand endiselt täitma välisministri kohustusi ja tema tänased resoluutsed avaldused, et tegemist oli viimase päevaga ametis, ei oleks enam pädevad.

Juhul kui Kaljurand esitab esmaspäeval puhkuseavalduse, siis hakkab tema kohuseid täitma ilmselt haridus-ja teadusminister Jürgen Ligi, kes teeb seda seni, kuni nimetatakse ametisse uus välisminister või kui Kaljurand peaks puhkuselt naasema.

Muidugi on ka variant, et Rõivas rahuldab nädalavahetuse jooksul Kaljuranna avalduse. Sellisel juhul täidaks samuti ilmselt Ligi välisministri kohuseid kuni uue ministri ametisse nimetamiseni.