Euroopa filmiauhindade pidulik jagamine toimub igal teisel aastal Berliinis, vahepealsetel aastatel aga mujal ja tänavuse ürituse korraldamispaigaks valiti Tallinn.

Lisaks filmistaaridest nimekatele väliskülalistele, Euroopa filmiakadeemia (EFA) liikmetele ja ajakirjanikele, keda selleks puhuks Eestisse oodatakse, jõuab 4. detsembril Solarise keskuses toimuv gala enam kui poolesaja riigi televaatajate ette.

Tiina Loki kinnitusel kulgevad ettevalmistused plaanipäraselt ja ilmselt saab lahendatud ka juba kuude kaupa veninud rahastamise küsimus. „Mingid miljonid on veel õhus, aga me oleme ise optimistlikult häälestatud ja ka need, kellest rahastamine sõltub, on suhteliselt optimistlikud. Samas ma arvan, et see saab olema kõige odavam galaüritus, mis seni on tehtud — justkui filmifestival Euroopa skaalal,“ nentis Lokk naljatades.

Gala produtsent Peeter Rebane ütles septembris, et lisaks Euroopa filmiakadeemialt saadud 20 miljonile kroonile loodavad korraldajad Eesti riigi, Tallinna ja sponsorite abiga saada kokku täiendavad 16,5 miljonit krooni.

Staarid ei viitsi lennujaamas istuda

Kes täpsemalt staaridest Tallinna kohale sõidab, peaks selguma pärast auhinnanominentide väljakuulutamist 6. novembri paiku. Lokk selgitas, et USA-s on staaridel lihtne Oscarite jagamisel osaleda, kuna enamik neist elab nagunii Hollywoodi piirkonnas. Euroopa filmiauhindade galale on aga tähti raskem kohale meelitada, sest siinne filmitööstus pole koondunud ühte punkti.

„Euroopa häda on see, et kõik staarid tuleb kohale lennutada, nad ei saa sellelt galalt lihtsalt korraks läbi astuda. Mis siin salata, me väga kardame, et need napid otselennud — mis praegu Tallinna toimuvad — võivad saada üritusele saatuslikuks. Seda tüüpi inimesed ei taha istuda pool päeva ükskõik millises vahelennujaamas. See paneb hetkel mind ja ka teisi korraldajaid väga muretsema,“ tunnistas Lokk.

Külaliste kohalelennutamisest isegi keerulisemaks võib Loki arvates osutuda nende kojusaatmine: inimesed saabuvad eri aegadel ja päevadel, kuid soovivad ilmselt lahkuda korraga pühapäeval, 5. detsembril. „Üle 1000 inimese tahab sisuliselt korraga ära sõita.“

„Eesti on hästi esindatud"

Esialgu on Loki sõnul ka raske öelda, kuivõrd hästi kogu üritus lõppkokkuvõttes õnnestub, kuna see sõltub väga palju Berliinis asuvast EFA produktsioonifirmast, mis hoiab galal valvsalt silma peal. „Meie tuleme ideedega välja ning sakslased valivad. Kuid seda võib küll juba öelda, et nii palju kohalikku elementi, kui Tallinnas, pole varasematel kordadel olnud. Selles mõttes on koostöö olnud edukas.“

„Lavakujunduse teeb Iir Hermeliin oma meeskonnaga ja muusikalise kujunduse Aarne Saluveer ning auhindade üleandmisel osalevad Eesti näitlejad,“ rääkis Lokk ja rõõmustas: „Eesti on hästi esindatud, selle koha pealt on mul süda rahul.“