Kuigi suuresti on tegemist transiidiga, selgub, et ka näiteks Eesti magusatootja Kalevi puhul pole tarneahel läbipaistev, vahendavad ERR uudised ETV saadet "Pealtnägija".

Lääne-Aafrika on maailma suurim šokolaadi tooraine ehk kakao tootja, andes enam kui 70 protsenti kogu maailma kakaoekspordist. Teistpidi - see šokolaad, mida meie nii hea isuga naudime, tähendab kibedat reaalsust sadadele tuhandetele Aafrika lapsorjadele.

Õiglase kaubanduse koordinaator Eestis Jaanus Välja rääkis, et sinnamaani, kui Kalev ei ole avaldanud oma tarneahelat, ei saa kindel olla, et nad ei ole kasutanud lapstööjõu abil varutud kakaod oma toodete valmistamisel.

Oma kirjalikus vastuses "Pealtnägijale" teatas Kalev, et "tegemist on ärisaladusega" ning et "sellisel globaalsel teemal ei soovi Kalev võtta eestkõneleja rolli".

Samas kirjutas ettevõte, et "neile kakaotooret tarnivad firmad on kinnitanud, et kusagil nende tarneahelas lapstööjõudu ei kasutata."

Väidetavalt töötab kakaoistandustes üle 270 000 alla 12-aastase lapse. Viimane uuring ütleb, et koguni 1,8 miljonit lapsorja töötab Lääne-Aafrika istandustes maailma magusasõltlaste heaks.