Saabunud sõnum oli intrigeeriv — Reformierakonna peamine valimisaju Rain Rosimannus oli saatnud õnnitluse ja märkinud, et kahe peale paistavad hääled kokku tulevat, kirjutab Eesti Päevaleht.

Rosimannusel, kel on väga hea nina selle peale, mis poliitikas toimuma hakkab, nägi ette, et Mikser purjetab täismastis sotside liidriralli võitjaks, kuid sõnumi ajendiks olid pigem avalikustatud parteide toetusnäitajad.  Too sõnum sai riigikogus ja laiemates poliitikaringkondades kuulsaks ja eriti läks see südamesse oravaparteilaste praegusele koalitsioonipartnerile IRL-ile, kuhu kuuluvad poliitikud muutusid eriti närviliseks. Tekkisid väga suured kahtlused, et Reformierakond on valmis neil võimaluse korral võimuvaiba jalge alt ära sikutama.

IRL-i närvilisus ei jäänud ainult võngeteks tagatubades - väiksem koalitsioonipartner korraldas Reformierakonna mõtetest tea­da saanuna sügise alguses avaliku valitsusliidu partnerite vahelise tramburai. See, kuidas koalitsioon jageles näiteks nn rohelise energia toetuste vähendamise plaaniga elektri hinna kontrollimise üle, täitis lugematuid eetritunde.

Pärast kevadisi riigikoguvalimisi on IRL-iga lihtsam kokkulepet saavutada siis, kui Reformierakonnal ei teki alternatiivset võimalust sõlmida kahe-partei-koalitsioon. Kuigi vahepeal saavutati IRL-iga „mõistmine”, on sotsiaaldemokraatide reiting pärast Mikseri liidriks valimist jälle tõusnud ning oravapartei suunajad mõtlevad taas täiesti realistlikult sotsidele. Ehk siis valmistutakse ka puhuks, kui Reformierakonna juhil ja peaministril Andrus Ansipil peaks olema võimalik moodustada valitsus Mikseriga.

Michal: tänane valitsus töötab hästi

"Tänane valitsus töötab hästi ja kindlasti ei kavatse Reformierakond moodustada tulevikus valitsust, mis kehtestaks astmelise tulumaksu ja tõstaks järsult makse - see aga on tänaste sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna põhilubadus. Mul on raske ette kujutada, et nad oma programmi kesksest lubadusest kohe peale valimisi lahti ütlevad," teatas kommentaariks Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

Michali sõnul on valitsuse põhiline energia täna suunatud stabiilse majanduskasvu tagamisel, mitte tulevaste koalitsioonide või portfellide osas spekuleerimisele.

"Reformierakonnale on kampaaniast ja kohtadest tähtsam jätkata tööd ja struktuurseid reforme majanduses, energeetikas, sotsiaal- ja haridusvaldkonnas, et tagada Põhjamaade tasemel haridus ning stabiilne majanduskasv mis võimaldab pakkuda heal tasemel avalikke teenuseid, turvalisust laiemalt ning tõsta pensione," lausus Michal.