Alkoholi tarbimine on Eestis juba kolmandat aastat järjest langenud, selgus Eesti Konjunktuuriinstituudis läbi viidud uuringust, mille kohaselt tarvitas iga Eesti elanik mullu 9,7 liitrit absoluutalkoholi. See on 0,4 liitrit vähem kui 2009. aastal.

Karskusliidu esimees Lauri Beekmanni sõnul on tegu märkimisväärse arenguga. "Kindlasti vähenevad sellega seotud kahjud osaliselt koheselt, kuid veel olulisemad on ehk niiöelda pikaajalised muutused ehk tasapisi hakkab muutuma kogukonna käitumine ja suhtumine, lisaks vähenevad ka tervisekahjud."

Samas oli langus masu tingimustes ootuspärane. "Majanduskriisi kontekst kinnitab rahvusvahelisi uurimusi, et inimeste jaoks on hind ja alkoholi niiöelda taskukohasus üheks suurimaks tarvitamise mõjutajaks. Nii et masu raames oli tarvitamise langust tõepoolest ette oodata," ütles Beekmann.

"Subjektiivselt ei ole võimalik hinnata, kas see on ka linnapildis nähtav," lisas Beekmann ja rõhutas, et keegi võib ju tunda hoopis naabrimeest, kes on masu ajal hakanud veel rohkem jooma, ja arvata seega, et statistika valetab. "Selliseid üldistusi ei saa ega tohiks teha."

Positiivne areng ei jää iseenesest kestma

"Kuid kuna me räägime nende aastate langusest ikkagi just majanduskriisi kontekstis on oluline mõista, et see positiivne areng ei jää iseenesest kestma. On väga võimalik, et kui inimeste majanduslik olukord paraneb, siis kasvab ju ka igasugune tarbimine. Nii võib ka alkoholi tarvitamine asuda taas tõusuteele," hoiatas Beekmann.

Tema sõnul ei tohiks riik ja poliitikud rahulduda nende positiivsete arengutega, vaid peaksid rakendama terviklikku alkoholipoliitikat, mis aitaks sihipäraselt kaasa alkoholi tarvitamise vähenemisele, illegaalse alkoholituru lõpetamisele ja alkoholiga seotud kahju vähendamisele.

Magusad ja lahjad alkohoolsed joogid jätkuvalt populaarsed

"Karta on, et noortele ja naistele suunatud niiöelda alkopopside areng on täie hooga jätkumas. Ja kuigi ühelt poolt võib rõõmustada, et alkoholitootjad on turule tulnud mitmete lahjemate alkohoolsete jookidega, siis osaliselt on need siiski ka probleemseteks jookideks just lastele ja noortele, kes võivad ühelt poolt mõelda, et tegemist on nii lahjade toodetega, et joomine probleemi ei tekita."

"Kuna üks alkoholitootja ka oma uustoote turule tulemisel teatas, et see sobib isegi autojuhile, võib ka siin otseseid ohte näha. Samamoodi võivad lapseootel naised neid jooke ohututeks pidada ja nende tarbimisel oma sündimata lapsed siiski ohtu seada," mainis Beekmann murettekitavat trendi.