Merike Martinson on olnud tervikliku alkoholipoliitika toetaja ning rahva tervist edendava töö eestvedaja, teatas ühenduse AVE esimees Lauri beekmann Delfile. Lastearstina alaealiste alkoholiprobleemidega otseselt kokku puutunud Martinson aitas oluliselt kaasa ka esimese alkoholivaba noortekohviku avamisele Tallinnas.

Eesti Õpilasesinduste Liidu juhatuse esimehe Merilin Piipuu juhtimisel koostas EÕL-i XVII üldkogu pöördumise sotsiaalministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi poole. Pöördumine tõi selgelt esile noorte arusaamise ja soovid alkoholiprobleemi lahendamise osas.

Lisaks Merike Martinsonile ning Merilin Piipuule märkis AVE juhatus ära teleajakirjanik Maire Aunaste alkoholi- ja sõltuvusprobleemide tõstatamise pärast saates „Meie”, Gerd Kanteri karske eluviisi positiivse eeskuju pärast Eesti noortele ning poliitik Marek Strandbergi alkoholipoliitika ideede edendamise pärast.

Negatiivse poole pealt tõusis esile justiitsminister Rein Langi tegevus ja sõnavõtud. Alates Põhiseaduse Pilsneri ideest kuni plaanini lubada madalate promillidega autojuhte rooli ja seeläbi potentsiaalselt legaliseerida alkoholi tarvitamise ning autojuhtimise seose.