Karskusühendus AVE teatas, et toetab piiramatut autojuhtide vere alkoholisisalduse testimist.

AVE osutab, et Euroopa Komisjon väljastas 2001. aasta 17. jaanuaril soovituse, milles kutsuti liikmesriike võtma kasutusele pistelist alkoholijoobe testimist (Random Breath Testing). Ka Maailma terviseorganisatsioon kinnitab selle meetme edukust joobes juhtide ja nendega kaasnevate õnnetuste vähendamisel.

„Edukas joobes-juhtimise vastane strateegia eeldab kontrolli nähtavust, sagedasi ja juhuslikke kontrolle, mis kaasavad juhuslikku juhtide testimist,” kinnitab dokument.

“Arvestades meie olukorda maanteedel ja tänavatel, olen ma politseile alati tänulik “kõik puhuvad”-kampaaniate eest ja pean täiskarsklasena täiesti normaalseks, et pean ka ise selle kontrolli läbima,” ütles karskusühendus AVE tegevjuht Lauri Beekmann.

“Arvestades faktiga, et möödunud aastal toimus joobes juhtide osalusel 426 õnnetust, peame rakendama kõiki võimalikke meetmeid selle probleemi lahendamiseks.”

Karskusühendus märgib, et juhusliku testimise edukust on kinnitanud mitmete riikide aastatepikkune kogemus. Soomes hakati seda tegema 1977. aastast, mille tulemusena joobes juhtimise esinemine vähenes poole võrra. Sellega kaasnevalt on märgatavalt vähenenud joobes juhtimisega kaasnevad õnnetused ja surmajuhtumid.