AVE töörühma üks ettepanek soovitab keelata alkohoolsete jookide müügi kioskites, suvekohvikutes ja müügilaudadel laial alal, mida piiravad Riia maantee, Jakobi ja Lai tänav ning Vabaduse puistee. Sellesse piirkonda mahuvad ka Raeplats ja noorte seas suvisel ajal populaarne Pirogovi plats.

“See on võrdlemisi radikaalne ettepanek,” ütles üks volikogule saadetud avalduse autoreid, Tartu politseiprefektuuri kriminaalpreventsiooni ja noorsootalitsuse komissar Tarmo Stokkeby BNS-ile. “Selle tegemisel lähtusime tõsiasjast, et raekojas asub omavalitsus ning suviti tuleb inimestel oma ametiasjade ajamiseks või näiteks linnapea juurde pääsemiseks sisuliselt läbi õlleka minna.”

Ettepaneku autorid soovitavad ka muuta õppeaasta esimese päeva, 1. septembri ülikoolilinnas alkoholivabaks.

“Kooliaasta alul toimub väga palju mitmesuguseid üritusi ning kahjuks on paljud lapsed ja noored seda päeva tähistades purjus olnud,” ütles Stokkeby. “Tegelikult ei mõtle lapsed peole minnes pudelile, aga kalduvad alkoholi tarbima, kui see on igal sammul kättesaadav.”

AVE töörühm soovitab piirata alkoholi müügiaegu Tartus. Nende hinnangul võiks lahja alkoholi müüki lubada kella 8-20 ning kange alkoholi müük võiks alata alles kella 10 ning kesta õhtul kella 20. Pühapäeviti lõpeks alkoholimüük kell 18.

Selline müügiaeg kehtiks nende ettepaneku kohaselt ka bensiinijaamades, samal ajal ei puudutaks piirang kohvikuid, baare, restorane ega klubisid.

Koolidele ligemal kui 500 meetrit asuvates kauplustes võiks AVE töörühma hinnangul müüa alkoholi alles pärast kella 17.

Karskustegelaste ettepaneku kohaselt tuleks alkoholi, kaasa arvatud õlle müük keelata põhiliselt laste osalusega ja lastele mõeldud vabaõhuüritustel, näiteks kontsertidel, laulu- ja tantsupidudel, tivolituuril ning tänavareivil.

Teistel vabaõhuüritustel võiks lubatud olla vaid kuni kümnekraadise õlle müük, mis lõpeks tund enne ürituse lõppu.

Stokkeby sõnul aitaks see üritused viisakalt lõpetada ning suurendaks nii osalejate kui ka teiste kodanike turvalisust.

Üks ettepanekuid soovitab sulgeda õlletehase müügipunkti Tähtvere tänavas, nagu näeb ette 1998. aastal kehtestatud detailplaneering.

End karskusühingu ideeliseks toetajaks nimetanud politseikomissar ei osanud ennustada volikogu suhtumist AVE ettepanekutesse.

“Loodan siiski, et volikogu hakkab mõtlema ja vähemalt mõned meie ettepanekutest lähevad läbi,” ütles ta.